Oficialul american mai arăta că în pofida negărilor Teheranului, este clar că Iran lucrează la dezvoltarea armelor nucleare. Declaraţiile sale vin după ce Iran a demarat îmbogăţirea uraniului la 20 procente.
Obama a precizat că noul impuls pentru sancţiuni contra Iranului "înaintează destul de repede" şi ar trebui să se încheie în câteva săptămâni. Liderul de la Washington s-a mai declarat mulţumit de dezaprobarea manifestată de Rusia pentru iniţiativele Iranului.
Dar arăta că este neclar cum va răspunde China la noua iniţiativă a Consiliului de Securitate al ONU pentru o nouă rundă de sancţiuni contra Iranului.
China ceruse consultări şi discuţii suplimentare pe această chestiune.
"Cum va acţiona China în Consiliul de Securitate când noi vom demara sancţiuni este ceva ce vom vedea," declara Obama. Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate- SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie au drept de veto asupra oricărei rezoluţii.
Iran îmbogăţeşte acum uraniul la un nivel de 3.5%, dar are nevoie de uraniu la o puritate de 20 procente pentru reactorul de cercetare, menit a produce izotopi medicali. O bombă ar necesita uraniu îmbogăţit la cel puţin 90 de procente.
Rusia, care în ultima perioadă a cerut negocieri în loc de sancţiuni, şi-a schimbat poziţia şi a declarat că noul pas al Iranului de îmbogăţire a uraniului este o clară încălcare a rezoluţiilor ONU şi că temerile Occidentului legate de intenţiile nucleare sunt bine fondate.
?Metodele politico-diplomatice sunt importante pentru o rezoluţie, dar este o limită pentru toate," arăta Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei. O poziţie dură a manifestat şi ministerul de Externe de la Moscova.
Antena3.ro