Cu toate acestea, liderul de la Casa Albă a a refuzat să comenteze cu privire la legalitatea operaţiunii din Libia.
„Am diminuat nucleul cental Al-Qaida care opera în Afganistan şi Pakistan. Dar acum există grupări regionale, unele legate în mod explicit de Al-Qaida sau de această ideologie, altele mai autonome”, a declarat Obama într-o conferinţă de presă la Casa Albă.
„Sunt puţini cei care pot opera în afara frontierelor lor, dar ei pot provoca multe pagube în interiorul frontierelor lor", a argumentat preşedintele raidurile din Somalia şi Libia.
„Va fi necesar să continuăm să îi vizăm. Însă există o diferenţă între a-i ataca pe terorişti şi a ne implica în războaie", a adăugat Obama.
Operaţiunea din Libia a condus la capturarea lui Abu Anas al-Libi, un presupus lider al-Qaida. Ea a fost denunţată de Guvernul libian drept o „încălcare flagrantă a suveranităţii naţionale”, iar Tripoli a cerut Washingtonului să îi predea „imediat" suspectul.
Celălalt raid efectuat sâmbătă, în Somalia, îl viza pe kenyanul de origine somaleză Abdulkadir Mohamed Abdulkadir, un lider al grupării islamiste Al-Shabaab, alias "Ikrima", care era „un comandant al combatanţilor străini shebab din Somalia", a precizat pentru AFP un oficial de rang înalt american.
Rezultatul operaţiunii nu este, însă, clar. Aceasta „nu s-a soldat cu capturarea lui Ikrima", s-a limitat să declare luni un purtător de cuvânt al Pentagonului, George Little.
Obama a salutat cele două operaţiuni, apreciind că ele ilustrează „capacităţile, devotamentul şi talentul extraordinar al membrilor forţelor armate" americane.
Întrebat despre legalitatea capturării lui al-Libi în perspectiva dreptului internaţional, Obama a refuzat să răspundă.
„Noi ştim că al-Libi a ajutat la planificarea şi punerea în aplicare a unor comploturi care au condus la moartea a sute de persoane, inclusiv a numeroşi americani. Avem probe solide în acest sens. Iar el va fi prezentat în faţa justiţiei", a spus preşedintele american.