Preşedintele american a declarat că deşi este "profund tulburat" de violenţa din Iran, SUA "respectă suveranitatea Iranului? şi crede că iranienii ar trebui lăsaţi să îşi stabilească propria conducere.
De asemenea, crede că orice anchetă în privinţa alegerilor, ce au adus la proteste şi violenţă, trebuie să vină fără vărsare de sânge. Obama a mai subliniat că "procesul democratic, libertatea cuvântului, şi capacitatea poporului de a nu fi de acord în mod paşnic? sunt valori universale ce trebuie respectate.
Preşedintele SUA a mai adăugat că oamenii sunt pe drept tulburaţi de imaginile violenţei contra protestatarilor paşnici şi că "ar fi o greşeală să taci" .
Cu toate acestea a subliniat că situaţia nu schimbă intenţia sa de a negocia fără precondiţii cu liderul iranian.
?Mereu am simţit că, oricât de odioase aş crede că sunt unele declaraţii ale preşedintelui Ahmadinejad, oricât de mari ar fi diferenţele dintre SUA şi Iran în chestiuni principale, folosirea diplomaţiei fără iluzii este de importanţă critică când vine vorba de urmărirea unor interese de securitate naţională. Vom continua să căutăm dialogul între cele două state.?
Obama a declarat că nu poate comenta despre presupusa fraudare a alegerilor, amintind că SUA nu a avut observatori care să urmărească procesul electoral.
Pe de altă parte, Germania l-a convocat pe ambasadorul iranian pentru a explica situaţia din Iran, dar mai ales brutala intervenţie contra protestatarilor, a anunţat ministrul german de Externe. Iniţiativa vine din partea uneia din cei mai mari parteneri comerciali ai Iranului şi pe fondul unor reacţii abţinute din partea comunităţilor internaţionale la situaţia din Iran.
?Am cerut Iranului, împreună cu colegii europeni, să facă repede lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat acolo?, declara ministrul Frank-Walter Steinmeier.
Antena3.ro