Antena 3 CNN Externe Obama prezintă bilanţul primelor 100 zile de mandat: Criză economică, războaie şi gripă porcină

Obama prezintă bilanţul primelor 100 zile de mandat: Criză economică, războaie şi gripă porcină

Obama prezintă bilanţul primelor 100 zile de mandat: Criză economică, războaie şi gripă porcină
29 Apr 2009   •   15:23

Barack Obama prezintă, miercuri, bilanţul celor o sută de zile de mandat, la Casa Albă. Un început de mandat în care liderul american s-a înfruntat cu criza economică şi, mai recent, cu problemele cauzate de gripa porcină.

Pe 20 ianuarie, când şi-a preluat mandatul, Barack Obama a promis să refacă America din temelii. Dar, până să-şi pună în aplicare ambiţiosul plan de reforme, el a trebuit să facă faţă unei recesiuni fără precedent din anii '30 şi celor două războaie, din Irak şi Afganistan.

În această situaţie de criză permanentă, Obama a reuşit să se delimiteze radical de politicile Administraţiei Bush în mai multe domenii şi mai ales în relaţiile externe. S-a angajat să lupte împotriva încălzirii globale, a închis penitenciarul din Guantanamo şi a interzis oficial tortura. Le-a propus aliaţilor străini o nouă eră a dialogului şi a întins mâna chiar spre vechi adversari ca Iranul sau Cuba.

Barack Obama a prezentat şi un calendar al retragerii trupelor din Irak. Cea mai importantă problemă rămâne, însă, economia, de unde continuă să vină veşti proaste.

Majoritatea americanilor sunt, totuşi, alături de Obama: potrivit sondajelor, 60 la sută din populaţie îi aprobă acţiunile.

De asemenea, Prima Doamnă, Michelle Obama, a fermecat opinia publică. Ea este elogiată atât de vedete cât şi de oameni de rând pentru eleganţă, stil şi valorile familiale pe care le promovează.

Obama va marca primele o sută de zile de mandat printr-o întâlnire cu americanii - cărora le va răspunde la întrebări, la fel ca în campania prezidenţială.

Antena 3




×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close