Preşedintele american Barack Obama a oprit toate proiectele de forare de coastă pentru cel puţin şase luni şi a făcut apel ca America să se îndrepte spre surse ecologice de energie pentru a nu mai afecta Pământul.
În cadrul unei conferinţe de presă, în ziua în care BP a lansat strategia ?top kill? pentru a opri scrugerea de ţiţei din puţul Deepwater Horizon, Obama a atacat ?relaţia apropiată scandaloasă? dintre companiile petroliere şi organismele guvernamentale de reglementare, a anulat contractele de concesiune pentru forare din largul coastelor din Virginia şi Florida pe care le anunţase doar acum două luni, şi a subliniat că BP ?va plăti fiecare cent pentru pagubele pe care le-a produs?.
Preşedintele american s-a străduit să nege acuzaţiile că scurgerea de petrol ar fi echivalentul său al Uraganului Katrina. În prima sa conferinţă de presă în zece luni, liderul american a subliniat că lasă presa ?să facă aceste comparaţii, să facă aceste judecăţi, deoarece eu îmi petrec timpul încercând să văd cum rezolvăm problema?.
El a subliniat că Washington a fost pe deplin angajat în această situaţie încă de la început, chiar dacă au fost făcute greşeli, adăugând că eroarea sa personală a fost să creadă că societăţile petroliere ştiu ce să facă când vine vorba de scenarii catastrofale.
Înainte de conferinţa de presă a preşedintelui, Elizabeth Birnbaum a demisionat din funcţia de şef al Serviciului de Management al Mineralelor, ce ar fi trebuit să monitorizeze responsabilităţile companiei petroliere.
Între timp, inginerii BP continuau să monitorizeze succesul unei operaţiuni de oprire a scurgerii de ţiţei din Golful Mexic, folosind metoda ?top kill?.
Aceasta constă în injectarea de cantităţi imense de noroi şi ciment în scurgere pentru a o opri. Noroiul şi cimentul sunt pompate la mare presiune, la o adâncime de peste 1500 m. BP a pregătit 50.000 de barili de noroi special preparat. Dificultatea constă în a pompa cu o presiune mai mare decât forţa ascendentă a scurgerii de petrol.
Thad Allen, şeful operaţiunii Pazei de Coastă a SUA, s-a grăbit să anunţe că operaţiunea a avut succes, deşi BP sublinia că un verdict final este aşteptat abia vineri dimineaţă.
Noile estimări arată că actuala catastrofă este cea mai mare din istorie şi depăşeşte accidentul petrolierului Exxon Valdez.
Antena3.ro