Guvernatorul Pennsylvaniei, Ed Rendell, a făcut apel la alegători să dea dovadă de răbdare, în condiţiile în care autorităţile s-au confruntat cu o prezenţă masivă la vot. De exemplu, la secţia de votare de la biserica prezbiteriană din Allentown, peste 160 de persoane se aflau la coadă înainte de deschiderea urnelor.
Statul Missouri, în care, din 1904, cu o singură excepţie, s-a votat pentru câştigătorul alegerilor pentru preşedinţia SUA, a cunoscut de asemenea o afluenţă inedită. 'Am avut efectiv o participare fără precedent', a declarat directoarea de comunicaţii a secretariatului de stat din Missouri. 'Vom bate cu siguranţă recordul astăzi', a adăugat ea.
Dar nu numai americanii sunt nerăbdători să aleagă noul preşedinte. Peste Atlantic, africanii s-au adunat în număr mare pentru a urmări peste noapte rezultatul votului la alegerile din (SUA), hotărâţi să sărbătorească momentul în care Barack Obama va deveni primul preşedinte de culoare al SUA.
Sute de studenţi s-au adunat la o petrecere 'electorală' în capitala Kenyei, iar in satul kenyan Kogelo, unde s-a născut tatăl acum decedat al lui Barack Obama, poliţia a întărit marţi măsurile de securitate pentru a împiedica o invazie a presei şi a altor curioşi la locuinţa bunicii vitrege a lui Obama, Sarah.
Anterior în cursul zilei, Sarah Obama a participat la o sluijbă în aer liber în cadrul căreia episcopul local s-a rugat pentru bunica din partea mamei a lui Barack Obama, Madelyn Payne Dunham, care a murit duminică noaptea în Hawaii, la vârsta de 86 de ani.
Barack Obama este extrem de popular în Africa şi mulţi speră că mandatul său va ajuta continentul cel mai sărac din lume. Însă în timp ce unii speră la mai mult ajutor financiar pentru Africa din partea SUA, alţii pur şi simplu vor să-l susţină pe un politician de culoare, cu rădăcini africane.
Deşi Obama aproape că nu şi-a cunoscut tatăl, un economist din Kogelo, 'Obamamania' face ravagii pe continent şi în special în Kenya, unde postere ale candidatului de culoare la preşedinţia SUA apar până şi pe microbuze, notează AP.
În Uganda, sute de studenţi au închiriat o sală în campusul universităţii din capitala Kampala pentru a urmări împreună desfăşurarea alegerilor. ?Vom sărbători dacă Obama va câştiga. Vom mărşălui pe străzile din Kampala, iar mai târziu vom ţine o petrecere?, susţine unul dintre studenţi.
Antena3.ro