Antena 3 CNN Externe Obama le cere irakienilor să preia controlul Irakului (VIDEO)

Obama le cere irakienilor să preia controlul Irakului (VIDEO)

Obama le cere irakienilor să preia controlul Irakului (VIDEO)
08 Apr 2009   •   05:29

După ce a zburat neanunţat pentru o vizită supriză la Bagdad, preşedintele american Barack Obama a declarat trupelor SUA şi oficialilor irakieni că este timpul să se reducă rolul Americii în conflict. De altfel, acesta s-a opus acestui război în timpul campaniei sale şi a promis să îi pună capăt când va ajunge şef al Armatei.

?Irakienii trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru propria lor ţară?, a declarat Obama sutelor de soldaţi adunaţi lângă fostul palat al lui Saddam Hussein.
?Aţi oferit Irakului şansa de a sta pe propriile picioare într-o ţară democratică. Este o realizare extraordindară?, a salutat acesta rezultatul celor şase ani de conflict.

Cu toate acestea, cu doar câteva ore înainte de sosirea sa, o maşină capcană a explodat în Bagdad.
În timpul vizitei ce a durat puţin peste patru ore, acesta a stat în baza militară Camp Victory, unde s-a întâlnit cu comandanţi americani şi oficiali irakieni.

După discuţiile cu premierul Nouri al-Maliki, Obama a declarat că i-a ?încurajat puternic? pe irakieni să facă paşi de unire a diferitelor fracţiuni politice, inclusiv minoritatea sunită în cadrul guvernului şi forţelor de securitate.
În discuţiile cu trupele americane, Obama nu a făcut nici o referire la celelălat război, cel afgan- unde a decis să trimită 21.000 de militari în plus. În februarie, preşedintele american anunţase un orar de retragere din Irak, în 19 luni, deşi la sfârşitul acestei perioade ar putea rămâne 50.000 de soldaţi pentru activităţi contrateroriste.



Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close