Preşedintele Obama a mers pentru prima oară la sediul CIA, aflat nu departe de Washington D.C. El a condamnat metodele brutale de interogare, folosite de agenţia centrală de informaţii, în timpul preşedinţiei lui George W. Bush.
Documentele publicate la cererea lui Obama dezvăluie că tehnica simulării înecului a fost folosită de 183 de ori pentru interogarea lui Khalid Shaikh Mohamed, considerat creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001.
Hotărârea lui Obama de a face public unul dintre cele mai păzite secrete ale administraţiei Bush a fost aspru criticată de unii, dar primită cu mare entuziasm de alţii.
"Am pus capăt tehnicilor de interogare descrise în acele note secrete, şi vreau să fiu foarte clar şi foarte direct. Am făcut asta dintr-un motiv simplu: eu cred că naţiunea noastră este mai puternică şi mai în siguranţă atunci când ne arătăm atât măsura puterii noastre cât şi pe cea a puterii valorilor noastre, inclusiv domnia legii. Ştiu că pot conta pe voi să faceţi exact asta", a declarat Obama.
"Ceea ce face ca Statele Unite ale Americii să fie speciale şi ceea ce vă face pe voi speciali este exact faptul că suntem gata să ne respectăm valorile şi idealurile chiar şi când e greu, nu doar când este uşor; chiar şi când suntem speriaţi şi ameninţaţi, nu doar când ne este la îndemână să facem asta", a adăugat liderul de la Casa Albă.
Obama a invocat şi faptul că o mare parte a informaţiilor conţinute în cele patru note interne era deja făcută publică.
Apărătorii tehnicilor de interogatoriu se tem ca administraţia Obama să nu creeze un precedent şi extremiştii să exploateze această decizie, în timp ce CIA ar ajunge cu "mâinile legate".
Una dintre marile îngrijorări este legată de protejarea identităţii unor agenţi ai CIA implicaţi în activităţile de interogare, considerate legale în timpul lui Bush. Obama a dat însă asigurări că personalul CIA se bucură de sprijinul său total şi că va face totul pentru a proteja identitatea şi siguranţa membrilor ei.
Antena 3