Antena 3 CNN Externe Obama ignoră un summit UE din cauza confuziei- Europa are prea mulţi preşedinţi

Obama ignoră un summit UE din cauza confuziei- Europa are prea mulţi preşedinţi

Obama ignoră un summit UE din cauza confuziei- Europa are prea mulţi preşedinţi
02 Feb 2010   •   00:32

Barack Obama a ignorat UE pe fondul confuziei în Washington legată de ce "preşedinte" al Europei ar trebui să întâlnească la un summit transatlantic din această primăvară.

Casa Albă a declarat că preşedintele american nu va participa la dicuţiile UE-SUA, care au fost planificate pentru luna mai la Madrid. Oficialii americani şi-au exprimat frustrarea deoarece Tratatul de la Lisabona, care se presupunea să dea UE o singură voce, a creat un anumit număr de preşedinţi europeni ce concurează pentru atenţia Washingtonului.
Chiar şi locaţia summitului, Madrid sau Bruxelles, a fost "în aer" după o dispută între Spania, ce deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, şi Herman Van Rompuy, noul preşedinte al Europei.
Conform termenilor din Tratatul de la Lisabona, Van Rompuy, preşedinte al Consiliului European ce reprezintă şefii de guvern, ar trebui să găzduiască summitul la Bruxelles ca negociator şef european în discuţii globale bilaterale.
Dar Jose Luis Rodriguez Zapatero, premierul spaniol, a insistat că el trebuie să găzduiască summitul deoarece UE este în "tranziţie" după intrarea în vigoare a Tratatului.
Un oficial american a declarat pentru Wall Street Journal că liderul american nu a primit o invitaţie formală la summitul UE-SUA, întâlnire bianulă ce are loc din 1991.
"Nici nu ştim dacă se va organiza una. Le-am spus să se hotărască şi să ne anunţe".
Alţi diplomaţi americani au pus confuzia pe seama a care din cei trei preşedinţi UE este responsabil cu summitul Van Rompuy, Zapatero sau José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.
"Cine participă din partea SUA şi la ce punct va depinde de cine convoacă întâlnirea," arăta departamentul de stat american.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close