Antena 3 CNN Externe Obama, despre contracandidatul său: Eu cred că suferă de "romnezie"

Obama, despre contracandidatul său: Eu cred că suferă de "romnezie"

3 minute de citit Publicat la 11:38 20 Oct 2012 Modificat la 11:38 20 Oct 2012
Obama, despre contracandidatul său: Eu cred că suferă de "romnezie"
Foto: Mediafax/AFP
Barack Obama şi-a reluat atacurile la adresa lui Mitt Romney, după ce joi seara au participat la New York la o încetare a "ostilităţilor" plină de ironii, acuzându-l că suferă de "romnezie", un mod de a ironiza oportunismul republicanului înaintea ultimei dezbateri, luni, relatează AFP.
   
Obama a lansat acest nou atac într-un campus universitar din Virginia (est), pe o temă familiară, şi anume o recentă schimbare de poziţie a lui Romney, în urma unei campanii foarte conservatoare la începutul anului, în cursul alegerilor primare republicane.
   
"Domnul conservator vrea ca noi să credem că glumeşte despre tot ceea ce a spus în decursul acestui an", a declarat preşedintele democrat în exerciţiu.
   
"Trebuie să dăm un nume acestei boli de care suferă. Eu cred că se numeşte <romnezie>", a adăugat Obama, declanşând o explozie de râs în public şi un val de comentarii pe Twitter.
   
Democratul îl acuză de 15 zile pe adversarul său că şi-a diluat sau schimbat mesajul asupra mai multor probleme legate de societate, între care accesul la măsuri de contracepţie, egalitatea salariilor între bărbaţi şi femei şi dreptul la avort, cu scopul de a atrage voturi din partea femeilor, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie.



Preşedintele a plecat, ulterior, cu puţin înainte de ora locală 17.00 (vineri, 0.00, ora României) către reşedinţa prezidenţială de la Camp David (Maryland, est), împreună cu cei mai apropiaţi consilieri, pentru a se pregăti pentru dezbatere în cursul acestui weekend. Întâlnirea de luni seara, la Boca Raton, în Florida (sud-est) va fi consacrată politicii externe şi securităţii naţionale.
   
Mitt Romney a petrecut o parte din ziua de vineri într-un hotel, în centrul New Yorkului, după care a pornit la bordul unui avion spre Florida, unde a sosit la începutul serii şi unde urma să îşi încheie ziua cu o mare reuniune electorală pe plaja Daytona Beach, la Atlantic.
   
"Sunt foarte fericit că am putut să pot să conversez cu preşedintele în această (joi) seara, ca şi cum marţi nu s-ar fi întâmplat nimic!", a glumit Romney joi cu privire la adversarul său democrat, în cursul unui dineu organizat în scopuri caritative la New York, o aluzie a schimbul de replici feroce din a doua dezbatere prezidenţială televizată.
   
Cursa pare mai strânsă ca niciodată, realizatorii de sondaje anunţând rezultate contradictorii. Obama îl devansează pe Romney cu trei puncte procentuale potrivit unei anchete ABC News/Washington Post publicată joi, în timp ce un sondaj Gallup îl plasează pe republican în faţa democratului cu şase puncte procentuale.
   
În statele-cheie, avansul preşedintelui este diferit. Un sondaj Fox News îl prezintă pe Mitt Romney beneficiind de 48% din intenţiile de vot, iar pe Barack Obama de 45%, în statul crucial Florida, însă potrivit CNN cei doi sunt aproape la egalitate (49%, respectiv 48%, la o diferenţă în interiorul marjei de eroare). În Ohio, Barack Obama conduce cu trei puncte procentuale (46%) în intenţiile de vot, potrivit sondajului Fox News.
   
Votul anticipat canalizează întreaga atenţie a candidaţilor. În 2008, aproximativ 30% dintre alegători au votat înainte de ziua alegerilor, iar experţii se aşteaptă ca anul acesta recordul să fie mult depăşit.
   
Peste 2,8 milioane de americani au votat deja, potrivit unor date oficiale compilate vineri de către Michael McDonald, un expert în domeniul votului anticipat de la Universitatea George Mason.

Aceste buletine de vot prin corespondenţă sau introduse în urne în secţiile de votare deja deschise, nu vor fi deschise înainte de 6 noiembrie, însă democraţii au participat în număr mai mare până în prezent.
   
Jeremy Bird, încărcinat cu operaţiuni de teren în cadrul campaniei lui Obama, subliniază că patru sondaje arată că o majoritate a alegătorilor care a votat deja a optat pentru "ticketul democrat".
   
Partidul Republican se laudă, la rândul său, cu date favorabile în North Carolina.
   
Apelul la vot a devenit un adevărat refren al discursurilor preşedintelui în exerciţiu. El însuşi va vota la 25 octombrie, în fostul său fief electoral din Chicago (Illinois, nord).

×
x close