De asemenea, el a ridicat opoziţia sa la o anchetă paralelă a Congresului, la doar o săptămână după ce au fost date publicităţii patru memouri interne ale CIA privind tehnicile de interogare.
Cu toate acestea, preşedintele american a subliniat că nu vor fi puşi sub acuzare agenţii CIA care au efectuat interogatoriile asupra membrilor al-Qaida de la Guantánamo sau alte închisori secrete, deşi acest lux nu va fi valabil şi pentru mebrii administraţiei care au dat undă verde acestei practici.
Deşi nu a arătat cine sunt cei vizaţi de anchetă, în vizor s-ar putea afla procurorul general de pe vremea lui George Bush, Alberto Gonzales, dar şi angajaţi ai Departamentului de Justiţie.
În urmă cu doar trei zile, şeful administraţiei de la Casa Albă Rahm Emanuel declara că administraţia nu este în favoarea acuzării membrii administraţiei care au stabilit aceste politici, declaraţi reiterate luni de purtătorul de cuvânt.
Întoarcerea la 180 de grade a lui Obama este pusă pe sentimentele de idignare de la nivelul liberalilor americani, dar şi pe atacul lansat de Dick Cheney contra preşedintelui SUA, ce cerea publicarea şi altor memouri pentru a vedea rezultatele bune ale interogatoriilor.
De asemenea, Marc Thiessen, fost oficial al Casei Albe şi la Pentagon, arăta că ?decizia preşedintelui Obama de a publica acele documente (referitoare le metodele de interigare şi tortură şi detaliile specifice-n.r) este unul din cele mai periculoase şi iresponsabile acţiuni pe care un preşedinte american le-a făcut vreodată în vreme de război- iar americanii ar putea muri drept rezultat?.
Antena3.ro