Preşedintele american Barack Obama a cerut Coreii de Nord să abandoneze programul său de înarmare nucleară şi de rachete balistice, declarând că întreaga comunitate internaţională este determinată să prevină nuclearizarea peninsulei coreene şi că "o altă cale " există spre prosperitate şi pace.
Obama a vorbit alături de preşedintele sud-coreean Lee Myung-Bak, într-o apariţie menită a întări alianţa dintre cele două state. Întâlnirea de la Washington dintre Lee şi oficialii americani a venit pe fondul creşterii tensiunii în regiune.
Obama califica statul sud-coreean unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai Americii.
?Am reafirmat alianţa noastră şi angajamentul comun de a apăra Republica Coreea. Vreau să fie clar: există altă cale pentru Coreea de Nord,care să ducă la pace şi oportunitate economică, inclusiv integrarea deplină în comunitatea naţiunilor?, arăta liderul americane. Dar a adăugat că aceasta va veni doar cu o denuclearizare dovedită.
În plus Lee declara că alianţa de apărare cu SUA, inclusov "umbrela nucleară " de apărare contra Nordului a oferit poporului sud-coreean un sentiment de siguranţă mai mare.
Lee şi Obama au ceut comunităţii internaţionale să implementeze pe deplin rezoluţia ONU, inclusiv măsurile de interceptare a navelor nord-coreene suspectate că transportă componente nucleare sau arme.
În acest context s-a anunţat că armata SUA va aborda navele în larg, dar nu va urca cu forţa la bord dacă refuză inspecţia.
Şeful statului american a calificat Nordul ca fiind o "gravă ameninţare" la adresa lumii şi a promis că SUA şi aliaţii săi vor aplica insistent noile penalităţi internaţionale. Cu toate acestea s-a arătat ?mai mult decât dispus? în a începe negocieri cu Coreea de nord.
Despre acest stat se crede că are destul plutoniu pentru circa şase bombe şi se bănuieşte că se pregăteşte pentru un nou test nuclear. Ca adâncire a crizei, Phenianul a răspuns noilor sancţiuni cu promisiunea că va "militariza" tot plutoniul său şi va accelera procesul de creare a bombei atomice prin îmbogăţirea uraniului.
În cadrul unei audieri în Senatul american, vicesecretarul apărării din SUA, William Lynn arăta că Phenianul a accelerat procesul de creare a rachetei cu rază lungă de acţiune şi apreci că SUA trebuie să fie pregătită "pentru cel mai grav scenariu."
Antena3.ro