Antena 3 CNN Externe Obama, calificat "slugarnicul suprem", după o plecăciune în faţa împăratului Japoniei

Obama, calificat "slugarnicul suprem", după o plecăciune în faţa împăratului Japoniei

Obama, calificat "slugarnicul suprem", după o plecăciune în faţa împăratului Japoniei
16 Noi 2009   •   11:21

Preşedintele american a fost calificat a fi "slugarnicul suprem" după ce a făcut o plecăciune exagerată în faţa împăratului Japoniei Akihito - fiul conducătorului ce a autorzat atacul de la Pearl Harbor în 1941.
Aceasta a provocat critici aprinse în SUA.
Deşi a fost văzut ca un semn de respect în Japonia, Obama a fost atacat în America pentru ?plecăciuni şi perieri? în faţa unui lider străin, mai ales unul japonez.
Plecăciunea preşedintelui a dominat discuţiile din presa americană despre vizita în Japonia.
O postare pe siteul Los Angeles Times scria că : ?Slugarnicul suprem loveşte din nou?, în timp ce un altul se întreba dacă ?acest om va înceta vreodată să se aplece şi să perieze lideri străini??
Consilierii de la Casa Albă au subliniat că Obama doar a urmat protocolul. Totuşi unii critici au amintit de vizita în Marea Britanie, când Michelle Obama a mângâiat-o pe regină pe spate în timpul vizitei la Buckingham ca exemplu al atitudinii lejere faţă de protocol.
Acum doi ani, vicepreşedintele Dick Cheney l-a salutat pe împărat cu o simplă strângere de mână.
În 1994, când preşedintele Clinton a părut că se apleacă în faţa familiei regale japoneze, oficialii au subliniat că nu a fost cazul de aşa ceva.
Liderii americani nu trebuie să arate vreun semn de deferenţă faţă de puteri străine.

În aprilie a mai fost criticat pentru că a părut că se înclină în faţa regelui Arabiei Saudite la summitul G20 de la Londra, dar consilierii doar a dat din cap deoarece este mai înalt decât regele Abdullah.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close