Preşedintele american, Barack Obama, a avertizat că serviciile de informaţii americane vor "continua să se intereseze de intenţiile guvernelor din lume", într-un interviu acordat televiziunii germane şi difuzat sâmbătă, relatează AFP, conform Mediafax.
"Agenţiile noastre de informaţii, la fel ca agenţiile germane şi toate celelalte, vor continua să se intereseze de intenţiile guvernelor din lume, acest lucru nu se va schimba", a declarat el în cadrul acestui interviu acordat televiziunii publice ZDF, înregistrat vineri.
El a asigurat că Angela Merkel nu are de ce să se îngrijoreze de această supraveghere, pentru că niciunul dintre telefoanele ei mobile nu va fi ascultat de agenţia de informaţii NSA. El a insistat asupra "relaţiilor de prietenie şi încredere" care leagă, potrivit lui, cele două ţări.
Dar departe de el ideea de a renunţa la aceste practici, a căror dezvăluire, anul trecut, de către fostul consultant al NSA Edward Snowden a afectat puternic relaţia transatlantică.
Strângerea de date de către serviciile de informaţii americane este "în serviciul obiectivelor noastre diplomatice şi politice", a explicat preşedintele.
"Şi nu merită efortul de a avea un serviciu de informaţii dacă acesta se limitează la (colectarea de informaţii) care pot fi citite în (cotidianul american) New York Times sau în (cotidianul german) Der Spiegel. Adevărul este că prin definiţie, misiunea serviciilor de informaţii este aceea de a descoperi: ce gândesc oamenii? ce fac ei?", a continuat preşedintele american.
Dezvăluirile de anul trecut privind presupusa interceptare a telefoanelor mobile ale unor lideri europeni, între care cel al cancelarului german, au provocat un scandal în Europa şi mai ales în Germania.
Anunţurile lui Obama de vineri, care a promis să reducă din competenţele NSA în această privinţă, au fost întâmpinate cu scepticism în Germania, ca un prim pas dar insuficient.