Situaţia creată de petrolul scurs în Golful Mexic, după naufragiul unei platforme petroliere, a fost evaluată pentru prima dată, la faţa locului de preşedintele Barack Obama. Petrolul a ajuns deja pe litoralul statului Louisiana, iar poluarea ameninţă atât mediul natural cât şi industria pescuitului, ramură de bază a economiei locale.
După ce a survolat apele acoperite de petrol şi s-a întâlnit cu cei implicaţi în operaţiunile de intervenţie, Barack Obama a făcut o evaluare destul de pesimistă a situaţiei.
?Avem de-a face cu un dezastru ecologic masiv şi, poate, fără precedent. Petrolul care se mai scurge încă din puţ ar putea provoca pagube serioase economiei şi mediului natural al statelor de pe litoralul Golfului, iar asta ar mai putea dura multă vreme? a spus preşedintele american.
Obama a promis că guvernul său va face totul pentru a apăra regiunea de poluare. El a insistat asupra faptului că grupul petrolier BP, care exploata platforma distrusă, este cel care trebuie să suporte costurile operaţiunilor. Specialiştii grupului se străduiesc să pună capăt scurgerilor, dar până în prezent nu au reuşit.
?Este ca şi cum am face chirurgie pe cord deschis la 1500 de metri adâncime, în întuneric, cu submarine controlate de roboţi? declara un oficial.
La suprafaţă, vântul şi valurile puternice au oprit la ţărm navele care ar fi trebuit să instaleze baraje plutitoare, pentru limitarea extinderii petei de petrol. Avioanele care împrăştie produse dispersante au rămas şi ele la sol. Potrivit meteorologilor, "mareea neagră" este pe punctul să atingă un arhipelag care adăposteşte numeroase specii de păsări rare.
Aproape 800.000 de litri de petrol se scurg zilnic în apele golfului de la 22 aprilie, când s-a scufundat platforma maritimă. Dar specialiştii avertizează că volumul petrolului scurs poate creşte chiar şi de 20 de ori dacă va ceda întreaga structură a puţului de extracţie de pe fundul mării.
Antena 3