"A fost o discuţie axată pe oportunităţile economice pe care le pot fructifica cele două ţări. Partea română a venit cu o listă care cuprinde atât propuneri concrete pentru partea chineză, cât şi direcţii strategice de investiţie. Trebuie să remarcăm deschiderea părţii chineze pentru a analiza aceste propuneri şi a le împărtăşi ulterior departamentelor speciale. În acelaşi timp, există o propunere agreată, prin care partea chineză să vină cu un mecanism de finanţare pentru diverse proiecte în parteneriat româno-chinez", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Surse oficiale au precizat că oamenii de afaceri chinezi sunt interesaţi să investească în România în principal în proiecte din agricultură, IT, infrastructură şi energie.
În plus, purtătorul de cuvânt al Executivului a mai spus că oficialii români speră să echilibreze balanţa comercială cu statul chinez şi să dezvolte relaţiile turistic-culturale, să identifice noi oportunităţi de studii pentru români în China şi să deschidă piaţa românească "pentru tot ce înseamnă investiţii chineze".
Întâlnirea dintre cei doi şefi de guverne a avut loc la Varşovia, unde premierul Ungureanu participă la o reuniune de lucru a prim-miniştrilor din ţările central şi est-europene cu premierul chinez, Wen Jiabao, cu prilejul lucrărilor Forumului Economic "Polonia-Europa Centrală-China".
La o conferinţă economică organizată la Bucureşti, la începutul lunii aprilie, premierul Ungureanu a declarat că România intenţionează să dezvolte relaţiile economice cu China, după ce anul trecut ritmul de creştere al exporturilor româneşti l-a depăşit pe cel al importurilor.
Relaţiile bilaterale între România şi China au consemnat în 2011 o creştere de 36,27% a exporturilor româneşti comparativ cu 2010 şi o mărire cu 8,24% a importurilor, valoarea totală a schimburilor comerciale ridicându-se la 4,2 miliarde dolari.