Antena 3 CNN Externe "Nu pot să trimit oamenii să se arunce în aer" | "Uragan", cadoul mortal lăsat în urmă de rușii alungați din Ucraina

"Nu pot să trimit oamenii să se arunce în aer" | "Uragan", cadoul mortal lăsat în urmă de rușii alungați din Ucraina

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina s-a dovedit, până în prezent, un eșec pentru Moscova, bilanțul ridicându-se la sute de mii de victime militare și civile de ambele părți și patru regiuni ucrainene anexate ilegal, pe care Moscova le controlează doar parțial.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mai 2023   •   09:22

Deși au fost alungați din mai multe zone pe care le-au invadat la începutul conflictului, rușii și-au lăsat în urmă amprenta mortală: mii de mine plantate inclusiv pe câmpurile agricole și mii de elemente de muniție neexplodate.

Din acest motiv, multe dintre terenurile fertile ale Ucrainei au rămas nelucrate. Fermierii au fost avertizați de autorități să nu intre pe câmpuri, în timp ce la marginea suprafețelor agricole au fost montate plăcuțe de avertizare.

Un reportaj difuzat de Antena 3 CNN arată cum, în pofida avertismentelor, unii cultivatori și-au asumat riscul de a-și demina propriile culturi, deoarece de acestea depinde existența lor.

Citește și: Rusia bombardează Ucraina înainte de Ziua Victoriei

O alee cu iarbă și urme de cauciucuri duce la ferma lui Volodimir Zaieț din sudul Ucrainei. Buruienile cresc înalte acolo unde, odinioară, înfloreau rânduri de floarea-soarelui.

Pământul lui Zaieț nu a mai fost atins din toamna anului 2021, când a fost însămânțat ultima dată cu grâu. Acum, este un câmp minat de armata rusă.

Fermier ucrainean: "Am recuperat șapte mine Uragan"

În cele din urmă, bărbatul a decis să scoată, el însuși, minele rusești din pământ, hotărât să nu piardă recolta.

"Când ni s-a permis accesul pe teritoriul nostru, ne-am dat seama că totul în jur era minat. În primul rând, a trebuit să deminăm drumurile până la câmp. De acolo unde am ieșit de pe drumul asfaltat sunt 1.200 de metri până unde ne aflăm noi.

Prima prioritate a fost să deminăm drumul, astfel încât să putem conduce în siguranță până aici. Aici, în spatele meu, am recuperat șapte (rachete) Uragan. Erau la 150 de metri distanță de locul în care ne aflăm", povestește el.

Fermier ucrainean: "Nu pot să trimit oamenii să se arunce în aer"

"Dacă o faci individual, o faci, ca fermier, pe propriul risc. Mergi pe câmp și îl cureți. Unii oameni sunt răniți sau uciși. Vor să defrișeze terenul, pentru că trăiesc de pe urma lui. Nu au recoltat nimic anul trecut, nu au însămânțat câmpurile înainte de iarnă, așa că, dacă nu plantează și floarea-soarelui, vor rămâne fără bani anul acesta, complet.

Problema noastră este că suntem o întreprindere și angajăm muncitori. Nu pot să-i trimit pe un câmp unde știu că sunt mine și bombe. Să trimiți o persoană să se arunce în aer? Nu pot să fac asta", spune, la rândul său, Oleg Uskalo, un alt fermier ucrainean.

La mai bine de un an de la invazia Rusiei, industria agricolă ucraineană începe să vadă impactul deplin al ceea ce a fost supranumit "coșul de pâine al lumii.

Presa internațională relatează ca 90% dintre întreprinderile agricole au pierdut sume importante de bani, iar peste 10% au raportat terenuri contaminate cu mine.

La aceste probleme se adaugă creșterea costurilor de producție și de transport, după blocarea de către Rusia a multor porturi de la Marea Neagră, și restricțiile recente pe care țările vecine le-au impus asupra cerealelor ucrainene.

Foto: muniție pentru sistemul lansator de rachete "Uragan"

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close