Antena 3 CNN Externe O vioară Stradivarius, scoasă la licitaţie la New York

O vioară Stradivarius, scoasă la licitaţie la New York

1 minut de citit Publicat la 12:43 28 Mar 2008 Modificat la 12:43 28 Mar 2008
O vioară Stradivarius, scoasă la licitaţie la New York
O vioară Stradivarius cu o vechime de 300 de ani va fi scoasã la vânzare săptămâna viitoare, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Christie's la New York. Vioara Stradivarius ?The Penny? va fi piesa principală a licitaţiei Fine Musical Instruments. ?The Penny? este considerată una dintre puţinele instrumente feminine marca Stradivarius. Vioara a fost fabricatã în jurul anului 1700 şi îşi datorează numele fostei proprietare, pianista şi violonista Barbara Penny. Preţul "The Penny" a fost evaluat între 1 şi 1,5 milioane de dolari. Cea mai scumpă vioară Stradivarius, cunoscută sub numele ?The Hammer?, vândută prin licitaţie tot la casa Christie's, din new York, a avut preţul record de 3,54 de milioane de dolari. Specialiştii spun că, în comparaţie cu aceasta, care are un sunet masculin, cel al viorii ?The Penny? este ?ca un clopoţel şi constituie un bun echilibru între strălucire şi dulceaţã?.

Barbara Penny a deţinut vioara Stradivarius din anul 1929, până la moartea sa, anul trecut. Ea a fost prima femeie acceptată în Orchestra Filarmonică Regală.

Instrumentele Stradivarius sunt cunoscute în lume datorită acurateţii sunetului lor. Creatorul lor este Antonio Stradivari. El a trăit între anii 1644-1737 şi a locuit la Cremona, Italia, unde a fabricat viori, harpe, chitări şi violoncele, în total aproape 1.100 de instrumente. În prezent s-au mai păstrat aproximativ 650.

Licitaţia va mai include o vioarã, fabricatã de italianul Giovanni Guadagnini în 1755, cunoscută sub numele de "The Ex-Wollgandt". Potrivit casei Christie's, preţul acesteia a fost evaluat la o sumã cuprinsă între 300.000 şi 400.000 de dolari.

O vioară Stradivarius, cunoscută sub numele ?Elder?, a fost predată în 2007, Ministerului Culturii şi Cultelor din România. Cu această ocazie, instituţia Artexim, aflată în subordinea Ministerului Culturii, a organizat un concurs în care premiul era această vioară, care a fost câştigat de vilolonistul Tomescu Alexandru.

Antena3.ro

×
x close