Antena 3 CNN Externe O vicepreședintă șochează după ce l-a amenințat pe președinte că îi va dezgropa tatăl și îl va arunca în mare

O vicepreședintă șochează după ce l-a amenințat pe președinte că îi va dezgropa tatăl și îl va arunca în mare

Sara Duterte si Ferdinand Marcos Jr.
Sara Duterte (stânga) și Ferdinand Marcos Jr. (dreapta) la ceremonia de învestitură din 2022. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    18 Oct 2024   •   21:49

Vicepreședinta filipineză, Sara Duterte, a amenințat că va dezgropa rămășițele pământești ale dictatorului cleptocrat Ferdinand Marcos, tatăl actualului președinte de la Manila, și că le va arunca în mare, într-un atac extrem de dur împotriva rivalului și partenerului ei de guvernare, Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr., relatează The Guardian.

Duterte și Marcos, cândva aliați, au candidat împreună în alegerile din 2022 pe care le-au câștigat cu un scor categoric. Din iunie, însă, Duterte a renunțat la funcțiile din cabinetul Marcos, intrând într-un conflict extrem de dur cu președintele.

Cele două dinastii politice din Filipine, Duterte și Marcos, sunt, acum, angrenate într-un conflict dur pentru putere, ambele urmărind câștigarea alegerilor intermediare de la anul și alegerile prezidențiale din 2028.

Miza alegerilor este foarte ridicată mai ales pentru Sara Duterte, al cărui tată, controversatul fost președinte Rodrigo Duterte, se confruntă cu o investigație lansată de Curtea Penală Internațională, care îl acuză de crime împotriva umanității comise ca parte a „războiului său împotriva drogurilor”.

Într-o conferință de presă susținută vineri, Sara Duterte a lansat cel mai dur atac de până acum la adresa fostului ei aliat, spunând că țara e pe „drumul spre iad” și că administrația Marcos Jr. nu are niciun plan real pentru reducerea inflației și pentru creștere securității alimentare și că s-a gândit, la un moment dat, „să-i taie capul” lui Marcos Jr.

Duterte a mai spus că s-a simțit „folosită” în parteneriatul politic cu Marcos Jr. de la alegerile din 2022 și că a realizat că relația lor devenise toxică după ce președintele l-ar fi „umilit” pe un tânăr absolvent.

„Mi-a venit să-i tai capul, mi-am dat seama că relația era toxică. Mă imaginam pe mine tăindu-i capul”, a repetat ea gesticulând cu mâinile.

Tensiunile dintre cei doi foști parteneri de guvernare au crescut la cote mari după recenta investigație în care Sara Duterte a fost acuzată că a deturnat fonduri pe vremea când era ministră a educației și după acuzațiile formulate împotriva tatălui ei.

Conform acestora, Rodrigo Duterte i-a „recompensat” cu câte 17.000 de dolari pe polițiștii care ucideau suspecți de trafic de droguri. Fostul președinte a negat autorizarea acestor crime, însă, pe parcursul președinției sale a făcut o mulțime de amenințări directe cu moartea la adresa traficanților.

Președintele Marcos Jr. a spus că nu se va conforma investigației CPI împotriva lui Duterte, însă e posibil ca el să-și schimbe abordarea, mai ales dacă simte că puterea rivalilor lui politici slăbește.

Sara Duterte și-a continuat atacurile, spunând că dacă atacurile împotriva ei nu se opresc, va dezgropa rămășițele pământești ale dictatorului Marcos Sr. și că le va arunca în mare.

„Într-un din zilele astea, o să mă duc acolo. O să iau cadavrul tatălui tău și o să-l arunc în Marea Filipinelor de Vest”, a spus ea.

×
Parteneri
x close