Europa s-ar putea confrunta cu o nouă criză a gazelor în această iarnă. De data aceasta nu mai este vorba despre datorii ale Ucrainei faţă de Rusia, ci despre faptul că acordurile semnate cu Rusia de precedentul guvern de la Kiev nu mai sunt în conformitate cu legislaţia actuală a ţării.
Anunţul a fost făcut miercuri de primul ministru Mykola Azarov, care a explicat că Ucraina s-a alăturat Blocului European de Energie şi a adoptat o nouă lege pe piaţa gazelor naturale.
"Astfel, legea internaţională şi legislaţia internă care au fost luate în calcul la semnarea angajamentelor de import şi tranzit al gazdelor naturale s-a schimbat. Înţelegerea semnată de vechiul Guvern nu respectă legea în vigoare", a declarat Azarov, citat de Ria Novosti.
El a mai adăugat că Ucraina consideră în continuare că înţelegerea semnată cu Rusia este nedreaptă şi nesatisfăcătoare. Kievul a cerut în ultima perioadă în repetate rânduri ca înţelegerea să fie renegociată. "Realităţile de pe piaţă s-au schimbat şi de aceea parametrii de bază şi formula de calcul a preţului trebuie să sufere schimbări", a spus Azarov.
Gazele ruseşti asigură 25% din consumul Europei (inclusiv al României), iar cea mai mare parte a gazului livrat tranzitează Ucraina. Exporturile au fost întrerupte în două rânduri, în 2006 şi la începutul lui 2009, din cauza disputelor dintre Moscova şi Kiev pe tema preţurilor plătite de Ucraina şi datoriilor companiei de stat Naftogaz către Gazprom.