Datele au fost prezentate de guvernul sirian şi date publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe desfăşurate miercuri la Geneva, în Elveţia.
Potrivit raportului OMS, 48 de spitale au fost deteriorate, dintre acestea 27 fiind închise. Mai puţin afectate au fost cele 1.919 centre publice de sănătate. Zece procente dintre acestea au suferit diverse pagube, iar 6% au fost închise.
Cele mai afectate zone sunt cele în care au avut loc confruntări violente între forţele guvernamentale şi trupele opoziţiei.
Astfel, în estul provinciei Deir al-Zor, doar unu din şase spitale este funcţional, în timp ce în Homs, oamenii pot primi îngrijiri la şapte dintre cele 13 spitale. În Deraa, trei din nouă spitale funcţionează normal, celelalte oferind doar anumite servicii.
Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al OMS, spune că situaţia continuă să fie tot mai dificilă.
„Unele spitale şi centre sanitare încă funcţioneează, chiar şi în Homs, dar problema este că situaţia continuă să se înrăutăţească: sunt tot mai multe pagube şi intrăm în criză de medicamente şi angajaţi în domeniu. Soluţia este oprirea conflictului”, a explicat Jasarevic la Geneva.
Un alt raport din această săptămână a arătat că medicii sirieni suferă din cauza lipsei tot mai mari de consumabile, ceea ce îngreunează îngrijirea celor care au nevoie. De asemenea, unii chirurgi se văd obligaţi să efectueze operaţii dificile folosind doar anestezic local.
Jasarevic a adăugat că, în aceste condiţii, riscul apariţiei unor epidemii este în creştere, deşi până acum nu există vreun semn că aşa ceva s-ar putea întâmpla.