Antena 3 CNN Externe O țară și-a anunțat vecinii că va da drumul unui baraj și că îi va inunda

O țară și-a anunțat vecinii că va da drumul unui baraj și că îi va inunda

GettyImages-1158948950
Camerunul dispune de câteva baraje pe râul Benue, care trece şi prin Nigeria. Foto: Gettyimages
de R.K.    |    18 Sep 2024   •   16:24

Serviciile hidrologice nigeriene au avertizat cu privire la pericolul poducerii de inundaţii în 11 state (diviziuni administrative nigeriene) după ce Camerunul vecin a anunţat că începe să evacueze apă dintr-unul dintre cele mai mari baraje ale sale, în urma ploilor abundente din Africa centrală şi de vest, transmite miercuri Reuters, potrivit Agerpres.

Aceste avertismente vin în contextul în care statul nigerian Borno (nord-est) se confruntă deja cu inundaţii severe după ce pereţii unui baraj au cedat din cauza ploilor puternice care au produs inundaţii şi în Camerun, Ciad, Mali şi Niger - toate ţări care fac parte din regiunea Sahel a Africii, unde de obicei precipitaţiile sunt slabe.

Agenţia Serviciilor Hidrologice din Nigeria (NIHSA) a anunţat că a primit notificări marţi de la autorităţile din Camerun că începe evacuarea controlată a apei de la barajul Lagdo.

Camerunul dispune de câteva baraje pe râul Benue, care trece şi prin Nigeria.

Un purtător de cuvânt al companiei ENEO, care administrează barajul Lagdo, a declarat pentru Reuters că exista riscul ca barajul să fie inundat dar că rezervoarele nu erau deschise miercuri dimineaţa.

NIHSA a precizat că a primit asigurări de la compania ENEO că apa de la barajul Lagdo va fi evacuată treptat, astfel încât să nu depăşească capacitatea râului Benue şi pentru a preveni inundaţiile de-a lungul cursului acestui râu.

Însă 11 state nigeriene, printre care Benue, Nasarawa şi Kogi dar şi statele producătoare de petrol Bayelsa, Delta şi Rivers sunt expuse riscului de inundaţii, conform NIHSA.

În 2022 în Nigeria au murit peste 600 de oameni din cauza inundaţiilor care au distrus şi mari suprafeţe cultivate agricol, în contextul ploilor abundente şi după ce Camerunul a evacuat apa acumulată la barajul Lagdo, notează Reuters.

×
Subiecte în articol: Camerun Nigeria baraj inundatii
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close