Antena 3 CNN Externe O speranţă pentru persoanele paralizate: Proteze robotice, controlate prin gânduri

O speranţă pentru persoanele paralizate: Proteze robotice, controlate prin gânduri

1 minut de citit Publicat la 12:40 29 Mai 2008 Modificat la 12:40 29 Mai 2008
O speranţă pentru persoanele paralizate: Proteze robotice, controlate prin gânduri
O maimuţă a fost capabilă să controleze un braţ robotic folosindu-se doar de gânduri, informează oamenii de ştiinţă. Animalul a putut să se hrănească singur folosind o proteză, care era controlată prin activitatea cerebrală. Mici sonde, de grosimea unui fir de păr uman, au fost introduse în cortexul motor primar al maimuţei ? regiunea creierului care controlează mişcarea, informează BBC.

Într-un articol pentru Nature, autorii au spus că munca lor ar putea fi în ajutorul persoanelor cu membre amputate sau care sunt paralizate. Cercetătorul şef Dr. Andrew Schwarz, de la Universitatea de Medicină din Pittsburgh, a spus că ?începem să înţelegem cum funcţionează creierul şi asta ne va ajuta să tratăm o serie de dereglări, de la Parkinson şi paralizie până la, eventual, boala Alzheimer şi poate chiar boli mintale?.

Cu sondele introduse în cortexul maimuţei, un program pe calculator a fost folosit să interpreteze impulsurile electrice ale creierului şi să le traducă în mişcări prin braţul robotic, asemănător celui al unui om. După ceva antrenament, o maimuţă, ale cărei braţe au fost imobilizate, a fost în stare să folosească braţul robotic pentru a se hrăni cu bucăţi de fructe. Cercetătorii spun că mişcările braţului au fost fluide şi naturale şi că rata de succes a experimentului a fost de 61%.

Doctorul Schwarz a declarat că scopul final al experimentului este ?înţelegerea complexităţii creierului?. Profesorul Paul Matthew de la Spitalul Hammersmith a adăugat la rândul său că acest experiment revoluţionar oferă o speranţă pacienţilor imobilizaţi în urma accidentelor sau cu membre amputate. ?Am trecut de la ficţiune la fapte?, a spus Matthew, care a explicat că până acum părea imposibil ca mişcarea să fie controlată doar prin gânduri şi nu prin direcţionarea muşchilor individuali.

Foto: BBC.co.uk



Antena3.ro

×
x close