Antena 3 CNN Externe O sală de sport a interzis accesul „mătușilor” răutăcioase. „Doar femeile culte și elegante pot intra"

O sală de sport a interzis accesul „mătușilor” răutăcioase. „Doar femeile culte și elegante pot intra"

New Project - 2024-06-14T100644.662
O sală de sport a interzis accesul „mătușilor” răutăcioase. „Doar femeile culte și elegante pot intra"
de Andreea Ştefan    |    14 Iun 2024   •   10:16

O sală de sport din Coreea de Sud a interzis accesul femeilor de vârstă mijlocie care se comportă urât, reaprinzând astfel o dezbatere despre discriminarea femeilor în vârstă din această țară.

Sala de sport din orașul Incheon, în apropiere de capitala Seul, a afișat un semn pe care scria „interzis ajummas" și „doar femeile culte și elegante pot intra". Ajumma este un termen general pentru femeile mai în vârstă - de obicei de la 30 de ani în sus - dar este, de asemenea, un termen peiorativ pentru un comportament considerat nepoliticos sau respingător.

Rapoartele locale nu au menționat numele sălii de sport sau al proprietarului acesteia, care a justificat demersul, susținând că firma sa a „suferit daune" din cauza acestor femei și a comportamentului lor indisciplinat, relatează BBC.

„(Unele cliente mai în vârstă) petreceau o oră sau două în vestiar pentru a-și spăla rufele, furau obiecte, inclusiv prosoape, săpunuri sau uscătoare de păr", a declarat acesta într-un interviu televizat acordat agenției sud-coreene de știri Yonhap.

„Stăteau în rând, comentând și judecând trupurile altora", a spus el, adăugând că unele femei mai tinere au renunțat să mai meargă la sală din cauza acestor comentarii, care le făceau să se simtă inconfortabil.

Mai multe întreprinderi sud-coreene au interzis accesul copiilor sau persoanelor în vârstă

Deși măsura a fost luată de o singură sală de sport, se pare că a atins un punct sensibil, deoarece, în ultimii ani, întreprinderile sud-coreene și-au atras critici pentru că au interzis accesul copiilor sau persoanelor în vârstă în anumite locuri publice.

Unele dintre aceste măsuri au fost considerate ca o dovadă a intoleranței crescânde față de anumite categorii de vârstă.

De asemenea, sala de sport a fost criticată și pentru că a asociat un comportament inadecvat cu femeile de o anumită vârstă.

„Cum a devenit termenul „client rău" același lucru cu „ajumma"?", se arată într-un comentariu pe un site local. „Dacă ați lucrat în industria serviciilor, ați ști că nu doar femeile mai în vârstă se încadrează în aceste categorii", a spus altă persoană.

Proprietarul sălii de sport a mai spus că este posibil să existe și alți proprietari de afaceri care îi împărtășesc opiniile, dar care nu s-au pronunțat.
"Nu este vorba despre faptul că am încercat să fac un comentariu răutăcios împotriva femeilor în vârstă sau a femeilor în general", a declarat el pentru Yonhap. „Cred că oamenii care sunt furioși din cauza [anunțului] sunt de fapt cei care au o problemă".

Interdicția a găsit sprijin în rândul unor persoane din mediul online, care, de asemenea, păreau să asocieze lipsa de bune maniere cu femeile mai în vârstă sau de vârstă mijlocie. Unii le-au descris ca fiind „teritoriale", în timp ce alții au folosit un limbaj jignitor, numindu-le „fără sens".

„Doamnele sunt enervante... Își duc copiii la restaurante și cafenele. Sunt nepăsătoare și abuzive", scria un comentariu pe YouTube.

Au existat multiple referiri la copii, ideea principală fiind că aceste femei ocupau mult spațiu în spațiile publice.

Femeile sud-coreene au luptat mult timp pentru alegeri netradiționale - de la părul scurt la burlăcie - într-o societate care le supune unor standarde adesea rigide. Femeile spun că bărbații sunt rareori judecați pentru un comportament similar.

Comentatorii au subliniat, de asemenea, că nu era nevoie să se facă referire doar la femei, în condițiile în care bărbații mai în vârstă sunt la fel de predispuși să se comporte inadecvat.

„Bărbații mai în vârstă se comportă la fel", a declarat profesorul de psihologie Park Sang-hee, într-un interviu acordat postului de televiziune JTBC, în urma interdicției. „Bărbații mai în vârstă sunt, de asemenea, obsedați de lucruri gratuite și se repetă la nesfârșit. Comportamentele nepoliticoase nu sunt exclusive pentru femeile mai în vârstă".

×
Subiecte în articol: sala de sport
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close