Antena 3 CNN Externe O rețea dirijată de un rus din R. Moldova păcălea militarii ucraineni pe internet. Le vindea mașini și drone care, de fapt, nu existau

O rețea dirijată de un rus din R. Moldova păcălea militarii ucraineni pe internet. Le vindea mașini și drone care, de fapt, nu existau

infractori retinuti
Opt escroci ucraineni, coordonați de un rus, au fost arestați de poliţiştii din Ucraina şi Republica Moldova. FOTO: Poliția Națională a Ucrainei
de Bianca Chirilă    |    14 Aug 2024   •   14:02

Opt escroci ucraineni, coordonați de un rus, au fost arestați de poliţiştii din Ucraina şi Republica Moldova pentru că vindeau militarilor maşini şi drone inexistente. Ei au obţinut, în mod fraudulos, aproape un milion de euro, transmite Ukrainskaia Pravda

După începerea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, opt membri ai grupului s-au mutat din regiunea Odesa în Republica Moldova, unde au început să pună în aplicare scheme frauduloase.

Infractorii postau anunţuri pentru vânzarea de vehicule pentru Forţele Armate la preţuri atractive. Escrocii comunicau cu potenţialii cumpărători prin mesaje şi conveneau asupra unui avans pentru trimiterea unei maşini din străinătate sau achiziţionarea de drone.

Potrivit autorităților, începând cu anul 2023, infractorii escrochează militarii ucraineni, familiile acestora şi voluntarii sub pretextul vânzării de maşini şi drone inexistente pentru Forţele Armate ale Ucrainei.

Potrivit anchetei, grupul infracţional a fost organizat de un rus în vârstă de 34 de ani, care a împărţit complicilor săi responsabilităţile: unii furnizau în Moldova cartele SIM ale operatorilor de telefonie mobilă ucraineni, alţii creau anunţuri false pe platformele OLX, Bon.Ua, Avto-Ria, iar alţii se ocupau de o campanie publicitară pentru promovarea „serviciilor” lor pe internet.

De asemenea, după ce primeau banii, escrocii le trimiteau victimelor mesaje cu sloganuri pro-Rusia și rupeau orice legătură cu ele.

În schema infrancțională au fost implicate persoane cu vârste cuprinse între 17 și 46 de ani.

În cadrul cooperării internaţionale, oamenii legii au efectuat 23 de percheziţii în Republica Moldova şi 13 în regiunile Odesa şi Dnipro la domiciliile suspecţilor. 

Cei opt indivizi au fost reținuți, iar instanța a dispus arestarea acestora pentru 30 de zile. 

În urma perchezițiilor, autoritățile au confiscat sume mari de bani, zeci de vehicule, aproximativ cinci kilograme de obiecte din aur, telefoane mobile, arme, registre contabile și echipamente informatice.

Prejudiciul este de peste un milion de euro.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close