O rețea de spioni ruși care plănuia „operaţiuni la nivel înalt" în Europa a fost descoperită în Marea Britanie. Membrii grupului, cinci cetățeni bulgari, au fost implicați în supravegherea unor baze militare americane, urmărirea opozanților Kremlinului și utilizarea tehnologiei avansate pentru a colecta informații sensibile. Țintele lor includeau locații strategice din Germania și Austria, precum și personalități critice la adresa regimului de la Moscova, demonstrând o rețea extinsă de activități în beneficiul Rusiei, scrie The Telegraph, citat de Yahoo News.
O rețea de spionaj rusă plănuia „operațiuni de spionaj la nivel înalt”, care includeau capcane sentimentale pentru țintele lor, având baza în Marea Britanie, a relatat Curtea de la Old Bailey.
Cinci cetățeni bulgari au planificat o serie de „operațiuni” ce au inclus supravegherea sofisticată a unei baze aeriene americane, despre care ei credeau că era folosită pentru a antrena soldați ucraineni.
Membrii grupării au discutat chiar și despre răpirea uneia dintre țintele lor, pentru a o duce la Moscova sau despre uciderea acesteia, a auzit instanța.
Liderul grupului, Orlin Roussev, 46 de ani, și Bizer Dzhambazov, 43 de ani, au recunoscut deja conspirația de a spiona împreună cu un agent rus cunoscut sub aliasul „Rupert Ticz”, despre care acuzarea susține că este Jan Marsalek, un austriac, între 2020 și 2023. Katrin Ivanova, 33 de ani, Vanya Gaberova, 30 de ani, și Tihomir Ivanchev, 39 de ani, neagă toate aceeași acuzație. Jurații au auzit că acest caz implică un triunghi amoros, deoarece ambele femei erau într-o relație cu Dzhambazov.
Alison Morgan KC, procurorul, a declarat că aceștia au folosit metode „sofisticate” de supraveghere a persoanelor și locurilor, inclusiv „crearea și utilizarea de identități false și folosirea tehnologiilor avansate pentru a obține informații”.
Aceștia au fost plătiți „sume considerabile de bani”, iar dovezile arată transferuri de sute de mii de lire sterline către rețea.
Când au fost arestați, s-au găsit asupra lor 221 de telefoane mobile, aproape 500 de cartele SIM, zeci de dispozitive de înregistrare, 11 drone, trei interceptoare IMSI – utilizate pentru interceptarea datelor de pe dispozitivele aflate în apropiere – 91 de carduri bancare și 75 de pașapoarte.
Marsalek, descris drept „agent rus” care „acționa ca intermediar pentru serviciile de informații rusești”, a trasat sarcinile pentru Roussev, conform instanței.
Acesta din urmă a transmis apoi ordinele către ceilalți bulgari, iar Dzhambazov coordona operațiunile pe teren, s-a afirmat. Una dintre cele șase operațiuni care vor fi detaliate în fața juraților a fost supravegherea la Patch Barracks, o bază militară americană din Stuttgart, Germania, la sfârșitul anului 2022, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.
„Motivul pentru care aceasta este atât de interesantă pentru Rusia este faptul că se crede că este un loc unde soldații ucraineni sunt antrenați de forțele americane”, a spus dna Morgan.
„Ceea ce se planifica era să meargă la bază și să colecteze informații extrem de sensibile folosind tehnologie de înaltă sofisticare pentru a afla cine se află acolo și să obțină cât mai multe detalii personale despre cei din interiorul bazei.”
Aceștia intenționau să folosească „dispozitive de interceptare a rețelelor celulare”, care sunt „echipamente de cel mai înalt nivel de sofisticare”, a adăugat ea.
Există aproape 80.000 de mesaje între Roussev și Marsalek, care, conform dnei Morgan, „conțin referințe frecvente la diverse părți ale serviciilor de informații rusești”, inclusiv Direcția Principală a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse [GRU], Serviciul Federal de Securitate [FSB] și Comitetul pentru Securitatea Statului [KGB], și fac referire la Vladimir Putin, președintele Rusiei.
O altă operațiune a vizat pe Christo Grozev, investigator principal pentru afacerile rusești la Bellingcat.
Acesta este considerat un oponent de către Kremlin, deoarece activitatea sa include dezvăluirea legăturilor Rusiei cu atacul de la Salisbury din 2018, otrăvirea lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției, evenimentele legate de prăbușirea MH17, avionul Malaysian Airlines doborât peste Ucraina în 2014, și activitățile agențiilor de informații.
Dl Grozev a fost informat în 2022 de autoritățile austriece că informații despre el erau compilate pentru Rusia, iar amenințarea este percepută atât de mare încât acum locuiește separat de familia sa.
În aceeași perioadă, bulgarii l-au urmărit pe dl Grozev în Muntenegru, Valencia (Spania) și Viena (Austria), au transmis aceste informații către Marsalek și au discutat despre „opțiuni tactice” ce puteau fi folosite împotriva lui.
Cazul, ajuns în fața instanței de la Old Bailey, acolo unde luni se va continua procesul, iar acuzațiile includ conspirații și activități care au fost desfășurate pe teritoriul Marii Britanii și în afara ei.