Antena 3 CNN Externe O replică a cutremurului de luni agravează situaţia în China

O replică a cutremurului de luni agravează situaţia în China

O replică a cutremurului de luni agravează situaţia în China
17 Mai 2008   •   10:23

O puternică replică seismică a agravat şi mai mult vineri situaţia din zonele devastate de marele cutremur de luni, din China. Noul seism i-a îngrozit pe sinistraţi şi a provocat alunecări de teren, care au blocat şosele esenţiale pentru accesul în zonă. Speranţele de a mai găsi supravieţuitori sunt tot mai slabe, dar salvatorii nu se dau bătuţi: agenţia China Nouă a anunţat sâmbătă că un turist german a fost scos, în viaţă, din ruinele în care fusese îngropat 114 ore.

Soldaţii şi voluntarii civili, ajutaţi acum şi de specialişti străini, continuă să caute cu disperare printre mormanele de dărâmături în speranţa că vor mai găsi semne de viaţă. Agenţia China Nouă a relatat că în cursul zilei de vineri au fost scoşi de sub ruine 33 de oameni în viaţă. Dar asemenea cazuri ţin acum de domeniul miracolelor. Autorităţile încep să pregătească populaţia pentru bilanţul final al catastrofei, care va fi extrem de greu de suportat.

În provincia Sîchiuan, cea mai grav afectată, au fost distruse 216.000 de clădiri, între care aproape 6.900 de şcoli, pline de elevi şi profesori în momentul cutremurului. Guvernul a ordonat, de altfel, o anchetă asupra eventualelor încălcări ale normelor de siguranţă la construcţia şcolilor distruse. Autorităţile au inspectat şi instalaţiile nucleare din zona seismului dar nu au constatat nici o scurgere de radiaţii.

În acest timp, supravieţuitorii rămaşi fără adăpost sunt găzduiţi în tabere improvizate şi au de asemenea nevoie urgentă de ajutor. Se estimează că aproape cinci milioane de oameni şi-au pierdut locuinţele în urma seismului. Numai în stadionul unui oraş din regiune trăiesc 10.000 de sinistraţi. Nu doar guvernul, ci şi oamenii de rând din întreaga Chină se străduiesc să le vină în ajutor. Până acum s-au colectat de la populaţie bani şi bunuri de primă necesitate în valoare de aproape 120 milioane de euro.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close