Antena 3 CNN Externe O "ploaie roşie" s-a abătut asupra unei insule din Golful Persic. Imaginile au devenit virale

O "ploaie roşie" s-a abătut asupra unei insule din Golful Persic. Imaginile au devenit virale

Alina Drăguşin
1 minut de citit Publicat la 07:00 12 Mar 2025 Modificat la 09:15 12 Mar 2025
colaj cu trei poze in care apar cadre cu ploaia rosie, care s-a abatut asupra unei insule din Golful Persic, Iran
Mai mulţi oameni au venit să filmeze scenele impresionante petrecute pe două plaje de pe Insula Hormuz din Golful Persic, Iran. Imaginile cu cele mai recente ploi înregistrate pe "insula-curcubeu" au făcut înconjurul lumii. Sursa foto: captură video CNN

O "ploaie roşie" s-a abătut asupra unei insule din Golful Persic, iar şuvoaiele de un roşu intens au ajuns şi în Marea Arabiei. Impresionaţi de fenomenul natural fascinant, mai mulţi oameni au filmat torenţii de apă roşie care curgeau de pe muntele iranian, iar imaginile au devenit virale. Milioane de persoane din întreaga lume au fost văzut clipurile care au fost încărcate pe social media.

Scenele au fost filmate pe plajele Silver şi Red de pe Insula Hormuz, aflată în Golful Persic, au transmis jurnaliştii de la CNN.

Explicaţia pentru "ploaia roşie" este simplă: solul este bogat în oxid de fier, iar atunci când sunt precipitaţii puternice, picăturile de ploaie devin roşii după ce ajung pe pământ.  

Solul roşu de la baza muntelui este numit "gelack" din cauza conţinutului de hematit, un oxid de fier provenit de la rocile vulcanice. Insula Hormuz este considerată o minune geologică.

Aşa cum se poate observa în înregistrarea publicată de CNN, "ploaia roşie" s-a abătut asupra Insulei Hormuz atât la începutul lunii trecute, însă, şi spre finalul ei. Deşi puţini oameni preferă să iasă din case când meteorologii anunţă precipitaţii, mai mulţi au mers special pe muntele cu sol bogat în oxid de fier.

Situată la opt kilometri de continent în Golful Persic, Insula Hormuz se arată tuturor care vin să o viziteze asemenea unui dom de sare îmbinat din straturi de roci vulcanice, şisturi şi peste 70 de minerale care strălucesc în nuanţe ameţitoare de roşu, galben şi portocaliu.

Insula are numeroase atracţii turistice: în vest oferă priveliştea spectaculoasă a muntelui de sare cunoscut drept "Zeiţa Sării". Întinse pe un kilometru sunt peşterile de sare şi pereţii colţuroşi de rocă acoperiţi cu cristale strălucitoare de sare, care dau impresia unor coloane gigante ale unui palat de marmură.

Puţini turişti ştiu despre existenţa "insulei-curcubeu" din Iran al cărei sol este comestibil – se foloseşte la sosuri şi pâine. 

Insula Hormuz din Golful Persic are o suprafaţă de 42 de kilometri pătraţi şi reprezintă un Disneyland pentru geologi, au precizat cei de la BBC.  

 

×
x close