O nouă lege semnată de preşedintele Napolitano va avea ca efect amânarea celor procese în care premierul italian Silvio Berlusconi este acuzat de corupţie.
Legea privind ?imunitatea legitimă? oferă o amânare cu 18 luni a oricărui proces în care este implicat Berlusconi sau alt membru al guvernului pe motiv că angajamentele lor oficiale îi împiedică să apară în faţa instanţei.
Totuşi, liderii opoziţiei din Italia au promis să facă campanie pentru a organiza un referendum ce să răstoarne măsura.
Berlusconi aprecia că legea înseamnă că poate guverna următorii trei ani de mandat ?cu seninătate?. El susţine că acuzaţiile contra sa sunt motivate politic şi aduse de magistraţii ?comunişti? .
Totuşi, Partidul Democratic, principalul partid de centru-stânga, declara ?încă o dată Berlusconi pune interesele sale personale înaintea celor ale statului?, în timp ce senatorul formaţiunii Ignazio Marino sublinia că măsura este ?neconstituţională şi autoritară? .
Antonio Di Pietro, lider al partidului de centru-stânga Italia Valorilor, declara că este inacceptavil într-o democraţie occidentală ca cineva să fie considerat ?mai presus de lege? şi că partidul va strânge semnături pentru un referendum care să răstoarne măsura.
Berlusconi este acum judecat în două cazuri de corupţie. Într-un dosar este acuzat că a oferit mită lui David Mills, fostul său avocat contabil pentru a minţi pentru el în cazurile de corupţie din anii 1990.
În al doileaa proces se are în vedere frauda fiscală în achiziţia unor drepturi de către grupul tv al lui Berlusconi, Mediaset.
Noua lege va fi contestată şi la Curtea Constituţională, ceea ce va lua peste un an. Timp în care guvernul lui Berlusconi intenţionează să restabilească imunitatea premierului de la a fi acuzat , aşa cum a dorit să facă acum doi ani, dar a măsura a fost considerată neconstituţională în Octombrie.
Berlusconi doreşte să mai introducă schimbări constituţionale pentru a reduce numărul de deputaţi şi să ofere Italiei un preşedinte ales.
Antena3.ro