Antena 3 CNN Externe O nouă ?Gardă? militară pentru Kosovo

O nouă ?Gardă? militară pentru Kosovo

O nouă ?Gardă? militară pentru  Kosovo
06 Mai 2007   •   12:51

Naţionaliştii sârbi sunt gata să pună din nou mâna pe arme, de această dată împotriva independenţei provinciei Kosovo. O aşa-numită "gardă de voluntari" a fost întemeiată sâmbătă în acest scop, cu participarea unor veterani ai războaielor din fosta Iugoslavie. Anchetatorii au stabilit că formaţiunile paramilitare sârbeşti s-au făcut vinovate de crime şi abuzuri în războaiele din Bosnia sau Croaţia. Serbia a interzis formarea unor noi grupări paramilitare, dar legea nu-i descurajează pe extremişti.

Aproape 200 de oameni au participat în oraşul Kruşevaţ, la întemeierea aşa-numitei "Gărzi a Sfântului Ţar Lazar", care-şi propune să-i apere pe sârbii din Kosovo. Numele vine de la domnitorul sârb care a murit ca un erou în Kosovo, într-o luptă cu turcii în 1389. Poliţia a reţinut câteva zeci de participanţi care purtau însemnele unei unităţi speciale sârbe, dizolvate pentru implicare în asasinarea fostului premier Zoran Djindjici. Comandantul noii gărzi nu a ezitat să ameninţe şi el guvernul de la Belgrad.

Şefii Gărzii afirmă că vor dezlănţui haosul dacă provincia Kosovo va deveni independentă. Avertismentul lor nu are însă efectul scontat. Consiliul de Securitate urmează să ia o decizie, luna aceasta, cu privire la viitorul statut al provinciei cu populaţie majoritar albaneză, care solicită independenţa.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close