Antena 3 CNN Externe O navă de război a Rusiei a tras spre o barcă de pescuit norvegiană în Marea Barenţ: „A fost o explozie foarte puternică”

O navă de război a Rusiei a tras spre o barcă de pescuit norvegiană în Marea Barenţ: „A fost o explozie foarte puternică”

vas de razboi rusesc
Foto cu caracter ilustrativ: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    24 Sep 2024   •   13:42

Un vas rusesc de război a tras un foc de avertizare spre o barcă de pescuit norvegiană din Oceanul Arctic, la începutul acestei luni, forţând mica ambarcaţiune să plece din zonă, relatează Politico. Incidentul a avut loc pe 12 septembrie în Marea Barenţ, aproape de coasta norvegiană.

Implicat în incident a fost distrugătorul rusesc de submarine nava Amiral Levcenko, care participa la un exerciţiu militar. Această navă de război a fost cea care a tras spre barca de pescuit.

„Am fost chemat prin radio - «Suntem vasul rusesc de război, trebuie să părăsiţi zona» - Eu am răspuns că nu există niciun motiv să plecăm şi că avem de scos plase de peşti”, a declarat Oystein Orten, căpitanul vasului de pescuit.

Orten şi echipajul său spun că vasul de război, lung de 163 de metri a venit, apoi, în viteză spre barcă, sunând alarmele şi trăgând un foc de avertizare care a explodat în apă foarte aproape de pescari.

A fost o explozie foarte puternică, iar barca noastră a începe să se zguduie”, a spus Orten. El a adăugat că imediat după incident s-au retras din zonă de teamă că ruşii îi vor ataca.

Un purtător de cuvânt al Cartierului General Comun norvegian a confirmat pentru presa locală că discuţia dintre ruşi şi norvegieni a avut loc, dar a precizat că nu a observat focul de avertizare.

Incidentul s-a produs în zona economică exclusivă a Norvegiei, în Marea Barenţ, împărţită între Norvegia şi Rusia. Nu e prima oară când Kremlinul face exerciţii militare de anvergură în zonă, enervându-i pe pescarii norvegieni din zonă.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close