Antena 3 CNN Externe O laureată a Premiului Nobel pentru Pace cere Națiunilor Unite să salveze femeile din Iran: Ieșiți din pasivitate

O laureată a Premiului Nobel pentru Pace cere Națiunilor Unite să salveze femeile din Iran: Ieșiți din pasivitate

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:05 16 Sep 2024 Modificat la 18:05 16 Sep 2024
Laureata Premiului Nobel pentru Pace Narges Mohammadi (1)
Narges Mohammadi, activist pentru drepturile omului, a primit Premiul Nobel în 2023 în special pentru eforturile ei împotriva pedepsei cu moartea. Sursa foto:Profimedia Images

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Narges Mohammadi, în vârstă de 52 de ani, a cerut, luni, comunităţii internaţionale şi Naţiunilor Unite să acționeze şi „să iasă din pasivitate în faţa opresiunii devastatoare şi a discriminării comise de guvernele teocratice şi autoritare" împotriva femeilor din Iran. Potrivit Comitetului Nobel, lupta ei împotriva discriminării a venit cu costuri personale enorme. Regimul de la Teheran a arestat-o de 13 ori, şi a condamnat-o de cinci ori la un total de 31 de ani de închisoare și 154 de lovituri de bici. În prezent Mohammed este în închisoare din noiembrie 2021 transmite AFP, citat de Agerpres. 

Într-un mesaj difuzat în reţelele sociale de apropiaţii ei, Mohammadi cere "instituţiilor internaţionale şi popoarelor să acţioneze", iar Naţiunilor Unite "să rupă tăcerea şi să iasă din pasivitate în faţa opresiunii devastatoare şi a discriminării comise de guvernele teocratice şi autoritare împotriva femeilor" şi "să incrimineze apartheidul de gen".

"La această a doua aniversare a (mişcării) Femeie Viaţă Libertate, ne reafirmăm angajamentul de a obţine democraţia, libertatea, egalitatea şi de a învinge despotismul teocratic, a adăugat luptătoarea pentru drepturile omului, care a primit Premiul Nobel în 2023 în special pentru eforturile ei împotriva pedepsei cu moartea.

Mohammadi, în vârstă de 52 de ani, care a fost închisă multă vreme în ultimul deceniu, anunţase duminică declanşarea unei greve a foamei alături de alţi 33 de deţinuţi politici, pentru comemorarea protestelor din Iran de acum doi ani şi a uciderii tinerei de origine kurdă Mahsa Amini. Fundaţia Narges a explicat pentru AFP că este o grevă "simbolică" de 24 de ore.

Amini a fost arestată de poliţia iraniană de moravuri pentru că nu respecta codul vestimentar islamic foarte strict şi a murit în detenţie, în septembrie 2022. Moartea ei a declanşat o revoltă populară fără precedent în Iran, în cursul căreia - conform unor organizaţii neguvernamentale pentru drepturile omului - au fost ucişi 551 de oameni şi au avut loc câteva mii de arestări.

Mohammadi s-a referit în mesajul său la "aceşti doi ani groaznici" şi la "drumul rămas de străbătut", susţinând că "nimic nu va mai fi ca înainte" şi că "schimbarea face să se clatine temeliile tiraniei religioase".

×
x close