O grevă generală națională a angajaților din sectoarele public și privat urmează să paralizeze Grecia, în condițiile în care oamenii cer guvernului conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis să acționeze pentru a rezolva criza tot mai profundă a costurilor de trai, relatează The Guardian.
Sindicatele grecești cer „salarii onorabile” în fața unei crize care a dus la scumpirea puternică a produselor esențiale și la o prăpastie tot mai mare între săraci și bogați. Sindicatele promit că greva generală de 24 de ori va paraliza întreaga țară, iar mitinguri de protest sunt așteptate peste tot în țară.
Agențiile guvernamentale, școlile, spitalele și transportul public, inclusiv rețelele feroviare și de feriboturi urmează să-și sisteze activitatea. Greva a început cu oprirea activității la organizațiile media de stat și private.
Liderii sindicali acuză administrația de dreapta a lui Mitsotakis că a eșuat în a rezolva problema creșterii inflației și argumentează că creșterea costurilor de viață a dus la o erodare puternică a calității vieții până în punctul în care multora le este dificil să supraviețuiască.
„Costurile de trai au ajuns până la cer în timp ce salariile noastre sunt în groapă. Costurile cu chiriile și locuințele îi pun pe cei tineri într-o poziție tragică”, a declarat Ianis Panagopulos, șeful principalului sindicat care-i reprezintă pe angajații din sectorul privat, GSEE.
La fel ca alte organizații ale muncitorilor, GSEE acuză guvernul că a refuzat să ia măsuri serioase pentru ca angajații să poată să trăiască decent.
Cele mai mici salarii din Grecia sunt sub 900 de euro, în condițiile în care prețurile la produse esențiale, telecomunicații și energie sunt printre cele mai mari din Europa.
Opoziția de stânga l-a criticat des pe Mitsotakis și pe guvernul său pentru faptul că cei mai săraci dintre greci sunt obligați să „plătească prețuri de Marea Britanie cu salarii de Bulgaria”.
Mitsotakis s-a angajat, anterior, să crească salariul minim la 950 de euro, însă costurile la chirii și locuințe continuă să crească, iar el este criticat pentru faptul că nici măcar acest salariu crescut nu ar fi suficient într-o țară în care prăpastia dintre cei bogați și cei săraci doar crește.
Greva generală din Grecia reprezintă un moment de contrast puternic cu progresul economic pe care Grecia l-a realizat acum un deceniu, când criza datoriei publice a fost aproape să provoace o ieșire a țării din zona euro.
La vârful crizei datoriei publice ar fi fost inimaginabil pentru un premier al guvernului Greciei să fie lăudat de agențiile de credit, însă acestea au lăudat guvernul Mitsotakis pentru reformele fiscale care au dus la atingerea țintelor și au crescut statutul țării pentru investitori.
Nu doar atât, Grecia a ajuns și să depășească alte state membre ale UE în ce privește creșterea economică. Și mai improtant, șomajul a scăzut de la un vârf de 30%, la 8,3%, cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, o evoluție accelerată mai ales de turism și de creșterea mare a încasărilor din acest sector esențial pentru economia Greciei.
Totuși, în ciuda evoluțiilor macroeconomice favorabile, grecii de rând se confruntă cu dificultăți tot mai mari în traiul zilnic, mai ales ca urmare a creșterii taxelor și altor politici de austeritate.
„Este o poveste de succes care nu se poate traduce în câștiguri în viața reală pentru oamenii obișnuiți de pe stradă. Vedem o societate anxioasă tocmai pentru că foarte mulți nu se pot ajunge cu banii. Din nou și din nou vedem asta reflectată în sondajele de opinie – un sentiment general că guvernul nu poate să înțeleagă severitatea situației”, spune Iani Kutsomitsis, analist politic grec, citat de Guardian.