Potrivit comunicatului Şcolii Politehnice Federale din Lausanne (EPFL) , echipa de cercetători a analizat părţile interioare ale discurilor de aglomerare (acreţie) care înconjoară găurile negre, "la un nivel al detaliilor de 1.000 de ori mai mare decât capacităţile actuale ale celor mai puternice telescoape".
Cercetătorii au folosit aparatură de ultimă generaţie pentru a realiza acest studiu. Ei au utilizat atât Very Large Telescope (VLT), ce aparţine European Southern Observatory (ESO) şi două "lupe" naturale, o galaxie şi mai multe stele.
Alexander Eigenbrod de la EPFL, a declarat, potrivit AFP:"Am putut să dovedim că cea mai puternică radiaţie este emisă în regiunea centrală, situată la o zi-lumină de gaura neagră de dimensiuni gigantice şi că energia scade în funcţie de distanţa faţă de centrul găurii negre?.
Găurile negre sunt formaţiuni gigantice din spaţiu. Gravitaţia lor este atât de puternică încât nimic nu poate să scape forţei lor de atracţie, nici măcar razele de lumină. Ele acţionează precum nişte veritabile sifoane de absorbţie.
Acest studiu a fost realizat asupra discului de acreţie prin examinarea "Crucii lui Einstein". ?Crucea lui Einstein? este o iluzie optică cosmică devenită celebră, formată din patru reprezentări ale unei singure surse luminoase, un quasar. Quasarul se află la 10 miliarde de ani lumină de Terra, iar lumina lui este deviată şi amplificată de câmpul gravitaţional al unei galaxii mai apropiate.
Antena3.ro