Cei trei membri Hamas au fost escortaţi până la aeroportul din Sofia de forţe semnificative ale poliţiei, informează agenţiile de presă din Bulgaria, citate de Agerpres.
Agenţiei de presă palestiniană Maan a scris că poliţia bulgară a luat cu asalt camerele de hotel unde erau cazaţi cei trei parlamentari şi le-a cerut să părăsească ţara înainte de sfârşitul vizitei lor de cinci zile.
Reacţia Hamas nu a întârziat, într-un comunicat oficial Bulgaria fiind acuzată că a acţionat sub presiunea Israelului.
Directorul Centrului de Studii al Orientului Mijlociu, Mohd Abuasi, a declarat pentru AP că i-a invitat pe cei trei palestinieni pentru a le arăta că „Bulgaria nu este o ţară complet pro-Israel”.
Surse diplomatice au declarat pentru Agerpres că cei trei au pătruns pe teritoriul bulgăresc nu cu vize pentru Bulgaria, ci cu unele turistice valabile pentru spaţiul Schengen.
Aceste vize au fost emise cel mai probabil de Elveţia, au precizat sursele citate care au preferat să-şi păstreze anonimatul.
Un comunicat oficial dat publicităţii joi de ministerul bulgar al Afacerilor Externe susţine că Bulgaria nu are nici un fel de contacte cu Hamas, organizaţie aflată pe lista organizaţiilor teroriste a Uniunii Europene.
Şeful diplomaţiei bulgare, Nikolai Mladenov, a avut joi o convorbire cu ministrul de externe a Autonomiei Palestiniene, Riad Maliki. Ei au discutat despre vizita neanunţată în prealabil a celor trei membri Hamas, subliniind faptul că această vizită nu este una oficială şi ei nu vor fi primiţi de nici un reprezentant oficial al statului bulgar.
„Contactele noastre cu autorităţile palestiniene sunt directe şi se efectuează prin guvernul de la Ramallah şi Ambasada statului Palestina de la Sofia", a precizat Mladenov.
La rândul său, ministrul Maliki i-a mulţumit lui Mladenov pentru gestul de prietenie şi l-a asigurat că relaţiile între Bulgaria şi Palestina vor continua să fie la fel de bune datorită atmosferei de încredere reciprocă.