
O boală necunoscută a ucis peste 50 de persoane în Republica Democratică Congo (RDC). În majoritatea cazurilor, decesul a survenit la aproximativ 48 de ore de la apariția primelor simptome, scrie Sky News.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că primul focar a fost descoperit în orașul Boloko, situat în nord-vestul țării.
Se raportează că trei copii au mâncat un liliac și au murit ulterior, prezentând simptome de febră hemoragică.
În majoritatea cazurilor, intervalul dintre apariția simptomelor și deces a fost de 48 de ore.
„Asta este cu adevărat îngrijorător”, a declarat Serge Ngalebato, director medical al spitalului Bikoro, un centru regional de monitorizare, pentru agenția de știri The Associated Press.
Focarul a început pe 21 ianuarie, iar până acum au fost înregistrate 419 cazuri, dintre care 53 de decese.
Un al doilea focar al acestei boli misterioase a fost raportat pe 9 februarie în orașul Bomate.
OMS a anunțat că probe din 13 cazuri au fost trimise pentru testare la Institutul Național de Cercetare Biomedicală din capitala RDC, Kinshasa.
Toate probele au fost negative pentru Ebola și alte boli hemoragice cunoscute, precum Marburg. Unele teste au ieșit pozitive pentru malarie.
Anul trecut, o altă boală misterioasă cu simptome asemănătoare gripei, care a provocat zeci de decese într-o altă regiune din Congo, a fost considerată cel mai probabil malarie.
Oamenii de știință și-au exprimat de mult timp îngrijorarea cu privire la bolile care se transmit de la animale la oameni, în special în regiunile unde sunt consumate animale sălbatice.
Potrivit OMS, numărul acestor tipuri de focare în Africa a crescut cu peste 60% în ultimul deceniu, conform datelor din 2022.