
O bancă americană a încercat să transfere în contul unui client suma de 81 de trilioane (mii de miliarde) de dolari, relatează The Guardian.
Banca este Citigroup. Intenția era de a transfera clientului doar 280 de dolari, însă suma introdusă pentru creditarea contului a ajuns în final, din eroare, la 81.000.000.000.000 de dolari.
Greșeala a fost observată de un al treilea angajat al băncii, după ce alți doi au ratat-o.
Rectificarea situației s-a produs la 90 de minute de la tentativă. În intervalul respectiv, nu a avut loc niciun transfer efectiv în contul clientului.
Citigroup a informat autoritățile de americane de resort, inclusiv Rezerva Federală, FED, despre această eroare la limită.
O tranzacție de 81 de mii de miliarde de dolari ar fi puțin probabil să treacă prin sistemele vreunei bănci.
Dacă n-ar fi fost corectată, ar fi devenit, cu siguranță, una dintre cele mai mari erori numite în jargonul de specialitate "fat finger error (eroarea degetului alunecos, n.r.)", în care o valoare greșită este introdus într-un sistem informatic.
Suma de 81 de trilioane este mai mult decât suficientă pentru a "cumpăra" întreaga piață bursieră americană, inclusiv toate marile companii de tehnologie.
Piața de capital din SUA a fost evaluată la 62 de trilioane de dolari la sfârșitul anului 2024, conform site-ului Current Market Valuation.
Eroarea Citigroup, mai mare decât valoarea bursei americane
81 de trilioane ar fi, de asemenea, suficiente pentru a răscumpăra de peste 200 de ori toate activele lui Elon Musk, cel mai bogat om din lume. Averea lui Musk este evaluată la 343 de miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor.
"În ciuda faptului că o plată de această valoare nu ar fi putut fi executată, sistemele noastre de detecție au identificat rapid eroarea datelor introduse între două conturi din registrul Citi. Am anulat intrarea, iar sistemele noastre de control preventiv ar fi oprit, de asemenea, orice ieșire de fonduri din bancă", a spus un purtător de cuvânt al Citibank.
"Deși nu a existat niciun efect asupra băncii sau clientului nostru, episodul subliniază eforturile noastre de a continua eliminarea proceselor manuale și automatizarea controalelor", a adăugat acest oficial.
Citigroup, "campioană" la erori "fat finger"
Nu este prima eroare de tip "fat finger" pentru Citibank, notează The Guardian.
În 2020, banca a trimis din greșeală 900 de milioane de dolari creditorilor companiei de cosmetice Revlon. A fost nevoie de doi ani de lupte juridice pentru ca banca să recupereze cea mai mare parte din bani de la mai multe fonduri speculative. Episodul a contribuit la plecarea directorului executiv al Citigroup, Michael Corbat.
De asemenea, Citibank a fost amendată cu 61,6 milioane de lire sterline în Regatul Unit, anul trecut, după ce un trader a încercat să vândă acțiuni în valoare de 58 de milioane de dolari în mai 2022. Însă ordinul de vânzare s-a făcut, din eroare, pentru acțiuni în valoare de 1,4 miliarde de dolari, ceea ce a bulversat la momentul respectiv pe piețele bursiere europene.
Financial Times a relatat că, anul trecut, Citibank a consemnat zece erori legate de tranzacții totalizând peste 1 miliard de dolari, care au fost oprite înainte de a produce efecte.