Guvernul statului american New York este zuguit de un scandal politic fără precedent după ce s-a descoperit că o consilieră angajată la două administrații ale statului – în cea actuală a guvernatoarei Hochul și a precedentei, a guvernatorului Andrew Cuomo – a lucrat ani de zile ca agentă a Chinei, relatează CNN.
Când Linda Sun a vizitat Beijing-ul în iarna lui 2018, conform procurorilor federali americani, un afacerist chinez din SUA a făcut aranjamentele de călătoria pentru ea și i-a rezervat o cameră prezidențială care mai fusese folosită anterior de Michelle Obama.
Un an mai târziu, la a doua vizită la Beijing, Sun și-a continuat contactul cu același afacerist, discutând posibila ei participare la parada militară și la recepția de sărbătorire a aniversării de 70 de ani a fondării Republicii Populare Chineze.
Apoi, în vara lui 2020, FBI i-a solicitat lui Sun prezența la un interviu de explicații.
În vârstă de 41 de ani, cetățeană americană naturalizată, născută în China, Sun lucrase în guvernul statului din New York deja de ani de zile la acel moment.
Printre rolurile importante pe care le-a deținut s-au numărat adjunctă a șefului de cabinet pentru guvernatoara Kathy Hochul și consilieră în administrația predecesorului lui Hochul, Andrew Cuomo, încă din 2012.
După ce Sun a fost concediată și pusă sub acuzare în 2023, alături de soțul ei, într-un dosar făcut public în această lună, guvernul statului New York trebuie să răspundă acum cum de a angajat vreme de ani de zile o agentă a regimului chinez fără să-i realizeze rolul și de ce a durat atât de mult timp ca ea să fie pusă sub acuzare.
Sun și soțul ei, Chris Hu, au pledat nevinovați, iar avocații lor susțin că dosarele pe numele lor sunt rezultatul unor investigații „hiper-agresive”.
Agentă a Chinei la vârful guvernului new-yorkez
Sun a deținut numeroase funcții importante în guvernul de stat din New York – a fost directoare pentru afaceri Asia-America și a reprezentat mai multe agenții ale guvernelor în timpul mandatelor lui Hochul și Cuomo, pe lângă pozițiile de la cancelaria guvernatorilor.
În munca sa la guvernul din New York – în mijlocul unor relații tot mai tensionate între SUA și China, mai ales din cauza subiectului Taiwan – Sun este acuzată că a blocat în mod consistent oficiali taiwanezi din a discuta cu oficiali new-yorkezi, că a direcționat mesaje în așa fel încât să marginalizeze mesajul guvernului de la Taipei și s-a lăudat în fața personalului diplomatic chinez că a lucrat cu eficiență pentru a bloca cererile taiwanezilor.
Sun a ajuns în vizorul autorităților judiciare la începutul lui 2023, când a fost publicată informația că a cerut proclamații oficiale neautorizate din partea agenției de corespondență a guvernatorului, conform documentelor din dosar.
Solicitarea a alarmat autoritățile pentru că Sun fusese, anterior, transferată de la camera executivă a guvernului la Departamentul pentru Muncă, un rol în care nu mai exercita sarcini în slujba guvernatorului.
Inițial, Sun a mințit în fața reprezentanților Inspectoratului General din New York, însă a recunoscut, ulterior, că a cerut proclamațiile la solicitarea unui oficial din Consulatul General al Chinei din orașul New York și că le-a prezentat la sărbătoarea de Anul Nou Chinezesc organizată de consulat.
Astfel de proclamații sunt pur onorifice și nu fac decât să ofere laude destinatarului. La trei luni de la incident, Departamentul pentru Muncă a concediat-o pe Sun.
La o zi după punerea sub acuzare a lui Sun, guvernatoarea Kathy Hochul s-a declarată șocată și înfuriată de aceste informații, acuzând-o pe fosta consilieră că a călcat în picioare încrederea poporului american și a funcției ei și s-a declarat încrezătoare în buna funcționare a sistemului de filtrare a personalului de la guvernul din New York.
„Nu mă surprinde că a durat atât de mult să ne dăm seama ca există o problemă. Guvernatorul și personalul său vor tinde să aibă încredere în oamenii pe care-i angajează și nu vor asuma în mod obișnuit că cineva lucrează ca agent străin în momentul în care ajunge la biroul guvernatorului.
În plus, oamenii au și niște sensibilități culturale și nu vor vrea să acuze o asiatică americană că ar fi agentă străină, așa că toate aceste lucruri cuplate fac relativ ușoară munca spionilor de a scăpa de suspiciuni”, spune Rob Kelner, de la Covington and Burling LLP.
Sun a încercat să mintă și să-și ascundă munca în favoarea Chinei
În timpul interviului de la FBI din 2020, un agent a întrebat-o pe Sun cu privire la călătoriile ei în China și i-a arătat o fotografie de la aniversarea de 70 de ani a RPC.
Sun ar fi mințit atunci, spunând că scopul călătoriei ar fi fost altul – să reprezinte comunitatea asiatică în virtutea slujbei ei la guvernul din New York.
Sun a ascuns și alte informații legate de călătorie, precum cine a făcut plățile, iar de-a lungul mai multor ani, ea nu a făcut publice discuțiile ei cu mai mulți oficiali ai regimului cinez, în ciuda faptului că era obligată de legea de stat, dar și de cea federală, să o facă.
Brian Blais, fost adjunct la procuratura generală din districtul sudic al New York, spune că funcțiile deținute de Sun la guvernul din New York au ajutat-o să nu fie detectată.
„Doar din prisma pozițiilor pe care această persoană le-a deținut ea a fost mult mai greu de detectat. Adjuncta șefului de cabinet al guvernatorului nu prea ar avea de ce să fie urmărită de presă sau de altcineva”, spune el.
La patru ani de la interviul FBI, agenția americană a obținut mandat de percheziție pentru locuința de 3,6 de milioane de dolari în care locuiau Sun și Hu.
Agenții federali au făcut un raid de noapte în casa de lux aflată într-o zonă exclusivistă din Long Island.
O lună mai târziu, Sun și soțul ei au fost arestați și puși oficial sub acuzare pentru muncă în folosul regimului de la Beijing. Într-un dosar de acuzare de 64 de pagini, procurorii federali au acuzat că Sun a complotat și a încălcat Legea Înregistrării Agenților Străini (FARA) dar și că a spălat bani, că a comis fraudă cu vize și că a adus ilegal cetățeni străini pe teritoriu american.
La rândul său, Chris Hu a fost pus sub acuzare pentru complot în vederea spălării de bani și complot pentru comiterea de fraudă bancară.
Procurorii mai spun că în schimbul acțiunilor lor, Sun și Hu au primit sume uriașe de bani, cadouri de lux și și-au promovat afacerile lor și ale rudelor lor și în SUA dar și în China. În plus, rudele lor din China au primit slujbe în administrația regimului de la Beijing.
Procurorii spun că au dovezi concludente că Sun lucra pentru guvernul chinez în timp ce, simultan, părea că îndeplinește rigorile muncii ei de la guvernul de stat, deși i se comunicase, anterior, la FBI, că ar putea să încalce legi federale.