Antena 3 CNN Externe NYT: Biden a ordonat forțelor nucleare să fie pregătite pentru atacuri coordonate ale Rusiei, Chinei și Coreei de Nord

NYT: Biden a ordonat forțelor nucleare să fie pregătite pentru atacuri coordonate ale Rusiei, Chinei și Coreei de Nord

GettyImages-1420662675
Președintele SUA Joe Biden a aporbat un document secret care prevede o nouă strategie nucleară. Foto: Gettyimages
de Robert Kiss    |    21 Aug 2024   •   00:32

Într-un document secret privind strategia de descurajare nucleară, aprobat în luna martie, președintele SUA Joe Biden a ordonat forțelor americane să se pregătească pentru posibile confruntări nucleare coordonate ale Rusiei, Chinei și Coreei de Nord, scrie The New York Times.

Președintele Biden a aprobat în martie un plan strategic nuclear clasificat, care, pentru prima dată, reorientează strategia de descurajare a Americii dinspre Rusia spre China.

Schimbarea vine pe măsură ce Pentagonul consideră că arsenalul nuclear al Chinei va rivaliza cu dimensiunea și diversitatea celor ale Statelor Unite și ale Rusiei în următorul deceniu.

Casa Albă nu a vorbit niciodată despre noua strategie aprobată de Biden, numită „Orientări privind angajarea în domeniul nuclear”, care urmărește, de asemenea, să pregătească Statele Unite pentru posibile provocări nucleare coordonate din China, Rusia și Coreea de Nord.

Documentul este atât de secret încât nu există copii electronice

Documentul, actualizat aproximativ o dată la patru ani, este atât de clasificat încât nu există copii electronice, ci doar un număr mic de copii pe hârtie distribuite câtorva oficiali de securitate națională și șefilor Pentagonului.

Dar, în discursurile recente, doi oficiali înalți ai administrației au adus în discuție această schimbare – în propoziții unice, atent alese – înainte de o notificare mai detaliată și neclasificată către Congres, așteptată înainte ca Biden să își termine mandatul.

„Președintele a emis recent ghiduri actualizate privind angajarea armelor nucleare pentru a ține seama de mai mulți adversari cu arme nucleare”, a declarat Vipin Narang, strateg nuclear MIT care a servit în Pentagon, la începutul acestei luni , înainte de a se întoarce în mediul academic. Documentul are în vedere „creșterea semnificativă a dimensiunii și diversității” arsenalului nuclear al Chinei, a spus acesta.

În iunie, directorul pentru controlul armelor și neproliferare al Consiliului de Securitate Națională, Pranay Vaddi, a făcut referire și el la documentul, despre care a spus că ar fi primul care a examinat în detaliu dacă Statele Unite sunt pregătite să răspundă crizelor nucleare care izbucnesc simultan sau secvenţial, cu o combinație de arme nucleare și nenucleare.

Noua strategie, a spus Vaddi, subliniază „necesitatea de a descuraja Rusia, RPC și Coreea de Nord simultan”, folosind acronimul pentru Republica Populară Chineză.

În trecut, probabilitatea ca adversarii Americii să poată să își coordoneze amenințările nucleare pentru a depăși arsenalul nuclear american părea îndepărtată. Dar parteneriatul în curs de dezvoltare dintre Rusia și China și armele convenționale pe care Coreea de Nord și Iran le oferă Rusiei pentru războiul din Ucraina au schimbat fundamental gândirea Washingtonului.

China va avea în zece ani mai multe arme nucleare decât Rusia sau SUA

Rusia și China desfășoară deja exerciții militare împreună. Agențiile de informații încearcă să stabilească dacă Rusia ajută în schimb programele de rachete nord-coreene și iraniene.

Noul document este o reamintire puternică a faptului că oricine va depune jurământul pe 20 ianuarie se va confrunta cu un peisaj nuclear schimbat și mult mai volatil decât cel care a existat cu doar trei ani în urmă. Președintele Vladimir Putin a amenințat în mod repetat cu folosirea armelor nucleare împotriva Ucrainei, inclusiv în timpul unei crize din octombrie 2022, când Biden și consilierii săi, analizând interceptările conversațiilor dintre comandanții ruși înalți, s-au temut de probabilitatea utilizării armelor nucleare.

A doua mare schimbare apare din ambițiile nucleare ale Chinei. Expansiunea nucleară a țării se desfășoară într-un ritm și mai rapid decât au anticipat oficialii serviciilor de informații americane în urmă cu doi ani. Arsenalul nuclear al Chinei este acum cel care crește cel mai rapid din lume.

Deși fostul președinte Donald J. Trump a prezis cu încredere că Kim Jong-un, liderul nord-coreean, își va preda armele nucleare după cele trei întâlniri în persoană, s-a întâmplat invers. Coreea de Nord și-a dublat arsenalul, iar acum are peste 60 de arme, estimează oficialii.

Strategia Biden accentuează focalizarea pe China pentru a reflecta estimările Pentagonului că forța nucleară a acesteia se va extinde la 1.000 până în 2030 și la 1.500 de arme până în 2035, aproximativ cifrele pe care Statele Unite și Rusia le desfășoară acum. De fapt, Beijingul este cu mult înaintea estimărilor, spun oficialii, și a început să încarce rachete nucleare în noi silozuri care au fost observate de sateliții comerciali în urmă cu trei ani.

Și mai există o îngrijorare cu privire la Beijing: a oprit o negociere de scurtă durată cu Statele Unite despre îmbunătățirea securității nucleare - de exemplu, acceptând să se avertizeze reciproc cu privire la testele iminente cu rachete sau înființând linii telefonice sau alte mijloace de comunicare pentru a se asigura că eventuale incidente nu escaladează.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close