Antena 3 CNN Externe Numirea lui Michel Barnier a înfuriat stânga franceză: „Alegerile le-au fost furate francezilor”

Numirea lui Michel Barnier a înfuriat stânga franceză: „Alegerile le-au fost furate francezilor”

Jean-Luc Melenchon
Jean-Luc Melenchon l-a criticat dur pe Emmanuel Macron pentru numirea lui Barnier. Foto: profimedia images
de Adrian Dumitru    |    05 Sep 2024   •   17:29

Liderul stângii radicale franceze, controversatul Jean-Luc Melenchon, fondator al formațiuni Franța Nesupusă (LFI), spune că „alegerile le-au fost furate francezilor”, după ce președintele Emmanuel Macron l-a desemnat pe Michel Barnier în funcția de prim-ministru, prima reacție furioasă din interiorul alianței de stânga (NFP) care a câștigat primul loc la alegerile parlamentare de la începutul verii. De cealaltă parte, Jordan Bardella, propunerea extremei drepte pentru funcție, a declarat că așteaptă să vadă programul politic al lui Barnier înainte de a se poziționa față de decizia lui Macron.

„Alegerile le-au fost furate francezilor”, a spus Melenchon într-un mesaj video postat pe reţelele sociale. El a amintit că partidul de centru-dreapta din care provine Barnier, formaţiunea „Republicanii", a fost ultimul clasat în rândul marilor partide la alegerile legislative anticipate desfăşurate în iulie şi are numai 47 din cei 577 de deputaţi ai Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului), prin urmare, Barnier este un prim-ministru „care nu are nimic de-a face cu rezultatul alegerilor”.

Mai mult, Melenchon a susţinut că Macron l-a desemnat premier pe Barnier „cu permisiunea şi probabil chiar la sugestia” extremei drepte conduse de Marine Le Pen, în ciuda încercărilor de izolare la ultimele alegeri a partidului acesteia, „Adunarea Naţională” (Rassemblement National - RN).

Jean-Luc Mélenchon i-a îndemnat pe francezi, în acelaşi mesaj, să iasă, sâmbătă, masiv în stradă la o mare manifestaţie convocată de partidul său pentru a-i cere lui Emmanuel Macron să desemneze un prim-ministru din rândurile alianței de stânga.

Şi celelalte partide franceze de stânga, care la alegerile legislative din iulie s-au unit în platforma politică Noul Front Popular, ieșit pe primul loc în alegeri, au criticat desemnarea lui Barnier ca premier.

Această desemnare ilustrează o „negare a democraţiei la extrem”, a denunţat Partidul Socialist (PS), care vorbeşte despre „o criză a regimului” prezidenţial al lui Macron.

Cât despre extrema dreaptă, preşedintele partidului Rassemblement National, Jordan Bardella, a declarat că formaţiunea sa va examina „pe bucăţi discursul de politică generală” al premierului desemnat, înainte de a decide dacă-i va da votul de încredere în parlament.

„Vom insista ca urgenţele majore ale francezilor - puterea de cumpărare, securitatea, imigraţia, să fie în sfârşit abordate şi ne rezervăm toate mijloacele politice de acţiune dacă acest lucru nu se va întâmpla în săptămânile următoare", a transmis Bardella într-un mesaj pe Twitter.

Franța a rămas fără un guvern permanent de la alegerile din 7 iulie, în care pe primul loc a ieșit alianța de stânga Noul Front Popular, iar pe locurile doi și trei partidul prezidențial, respectiv extremiștii lui Marine Le Pen și Jordan Bardella (RN).

Parlamentul este împărțit în trei blocuri aproape egale – Noul Front Popular, alianța de stânga de pe primul loc în alegeri, care a obținut 180 de mandate; partidul prezidențial al lui Macron, de centru, care are 159 de mandate; și cele două mari formațiuni de la dreapta: extremiștii lui Le Pen și Bardella cu 142 de mandate și Republicanii lui Sarkozy, cu 39 de mandate.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close