Tot mai multe femei musulmane aleg să studieze la colegiile şi universitpţiile catolice din Statele Unite. O decizie surprinzătoare pentru unii, dar absolut normală pentru cele în cauză.
„Aici, lumea este mult mai religioasă. Chiar dacă nu sunt musulmani, mă simt confortabil. Mă simt mult mai bine atunci când vorbesc cu un creştin decât cu un ateu”, explică Mai Alhamad, o tânără venită din Kuweit la Universitatea din Dayton, Ohio, o instituţie romano-catolică.
În urmă cu un deceniu, Universitatea din Dayton avea doar 12 studenţi din ţări predominant musulmane, toţi bărbaţi. Anul trecut, numărul a crescut la 78, dintre care o treime sunt femei, conform New York Times.
De altfel, în ultimii ani, tot mai mulţi studenţi din lumea islamică au ajuns la universităţile şi colegiile americane, iar numărul femeilor, deşi nu l-a depăşit pe cel al bărbaţilor, este în continuă creştere.
Tinerele femei musulmane, din Statele Unite sau de peste hotare, preferă cu precădere instituţiile de învăţământ cu profil religios, deoarece în astfel de locuri reuşesc să discute fără probleme despre credinţa lor.
„Îmi place faptul că aici există credinţă. Credinţa mea este respectată, nu sunt nevoită să o las acasă atunci când vin la şcoală”, spune Maha Haroon, născută şi Pakistan şi crescută în SUA şi care studiază medicina la Universitatea Creighton din Omaha.
Majoritatea fetelor ajung la şcolile catolice ca urmare a propriilor alegeri, deşi sunt cazuri în care alegerea nu le aparţine. Unele sunt trimise direct în astfel de instituţii de guvernele din ţările lor, în timp ce altele sunt căsătorite şi-şi urmează pur şi simplu soţii. În orice caz, nu există un program propiu-zis de recrutare a studenţiilor musulmani.
Aproape peste tot, studenţii musulmani beneficiază de condiţiile necesare pentru a-şi respecta credinţa (locuri de rugăciune, posibilitatea celebrării sărbătorilor importante etc.), dar există şi excepţii.
„Înainte de a fi la Universitatea din Dayton am fost într-un alt loc, unde nu eram la fel de respectaţi”, a povestit Manal Alsharekh, un student saudit.
Mulţi studenţi musulmani au recunoscut că s-au temut iniţial de reacţia colegilor catolici, în special fetele care respectă şi codul vestimentar al Islamului.
„Mi-a fost frică de faptul că nu o să fiu plăcut, pentru că sunt musulman, sau că mă vor obliga să merg la biserică. La început, când vedeam cruci pe pereţii claselor era foarte ciudat pentru mine”, a recunoscut Falah Nasser Garoot, un student saudit de la Universitatea Xavier din Cincinnati.
„Oamenii mă opresc şi mă întreabă despre acoperitul capului, sunt foarte curioşi în ceea ce priveşte felul în care mă îmbrac. Însă nu mă deranjează. Atmosfera ese una plăcută şi de sprijin. Mă simt acceptată aici şi asta este tot ce contează”, a spus Hadil Issa, o tânără studentă de la Dyton, venită în SUA după ce a crescut în Palestina.