Antena 3 CNN Externe Numărul europarlamentarilor va fi redus pentru 17 ţări membre

Numărul europarlamentarilor va fi redus pentru 17 ţări membre

Numărul europarlamentarilor va fi redus pentru 17 ţări membre
02 Oct 2007   •   14:41

Europarlamentarul Adrian Severin şi francezul Alain Lamassoure au anunţat reducerea numărului de europarlamentari pentru 17 din cele 27 de state membre UE, în legislatura 200-2014. Un text în acest sens a fost adoptat de eurodeputaţii din cadrul Comisiei pentru Afaceri Constituţionale. Decizia va fi supusă, săptămâna viitoare, votului întregului Parlament European. Şefii de state şi de guverne vor fi cei care vor da girul final acestei propuneri legislative, în timpul summit-ului de la Lisabona, din perioada 18-19 octombrie. Redistribuirea mandatelor în Parlamentul European este una dintre ultimele dificultăţi întâmpinate la finalizarea noului Tratat european, care trebuie să înlocuiască proiectul Constituţiei UE. Legislativul comunitar numără în prezent 785 de deputaţi. Viitorul tratat prevede însă un plafon de 750, respectiv minimum şase şi maximum 96 pentru fiecare ţară.

Conform textului, Germania ar urma să piardă trei eurodeputaţi, de la 99 la 96. Dintre ţările mari, Spania este singura care nu va pierde deputaţi. Franţa va ajunge de la 78 la 74, Marea Britanie de la 78 la 73, Italia de la 78 la 72, iar Polonia de la 54 la 51.

Alte cinci ţări nu pierd, de asemenea, nici un parlamentar - Bulgaria, Letonia, Estonia, Ciprul şi Luxemburg - în timp ce patru obţin câte unul în plus - Austria, Slovenia, Suedia şi Malta. România va avea 33 de locuri în Parlamentul European, corespunzător populaţiei sale, adică 2 locuri mai puţin decât acum.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close