Antena 3 CNN Economic Număr record de fraude cu "aurul lichid" în Europa. De unde e bine să cumpărați ulei de măsline ca să fiți siguri că produsul e "curat"

Număr record de fraude cu "aurul lichid" în Europa. De unde e bine să cumpărați ulei de măsline ca să fiți siguri că produsul e "curat"

sticle cu ulei de masline
În Uniunea Europeană a fost înregistrat un număr record de potențiale fraude și cazuri de etichetare greșită a uleiului de măsline. FOTO: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iul 2024   •   10:05

În Uniunea Europeană a fost înregistrat un număr record de potențiale fraude și cazuri de etichetare greșită a uleiului de măsline, în primul trimestru al acestui an, totul pe fondul presiunilor inflaționiste care au dus la creșterea prețului la produsele alimentare de bază, scrie The Guardian.

Pe măsură ce prețul a crescut, la fel a crescut și numărul de „notificări transfrontaliere ale UE”, care includ etichetare greșită, suspiciuni de fraudă, dar și cazuri de siguranță a alimentelor în legătură cu posibile contaminări ale uleiului.

În primul trimestru al anului 2018, UE a înregistrat doar 15 astfel de cazuri. În primele trei luni ale acestui an, s-a ajuns deja la un record de 50 de cazuri, arată datele publicate de The Guardian.

Acestea sunt doar cazuri depistate și raportate de statele membre către direcția generală pentru sănătate a UE. Amploarea fraudei este probabil mult mai mare, potrivit sursei citate.

Au fost semnalate sesizări privind uleiuri contaminate cu substanțe neautorizate precum pesticide, uleiuri minerale și fragmente de sticlă. De asemenea, s-au raportat cazuri de ulei de măsline extravirgin susceptibil a fi falsificat, de exemplu prin amestecarea acestuia cu uleiuri de calitate mai slabă sau mai ieftine.

În februarie, Germania a raportat un caz din Israel de „ulei lampant”, de o calitate considerată nepotrivită consumului uman fără o rafinare ulterioară, care era comercializat ca „ulei de măsline extravirgin”.  

Din cele 182 de notificări privind frauda și neconformitatea privind uleiul de măsline trimise UE de la începutul anului 2023, 54 se refereau la produse din Italia, 41 din Spania și 39 din Grecia.

UE a introdus noi reguli privind controlul respectării standardelor de comercializare pentru uleiul de măsline, precum și metode de analiză a acestuia, în iulie 2022.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că numărul mai mare de notificări din sistem nu indică un risc exacerbat pentru consumatori: „Numărul anual mai mare de notificări raportat este dovada unor schimburi mai bune între autoritățile competente ale statelor membre și vigilența acestora față de fraudă în lanțul agroalimentar. Comisia are toleranță zero pentru fraudă. În scopul de a oferi consumatorilor ulei de măsline de bună calitate din UE, comisia organizează ateliere anuale și încurajează colaborarea între țările UE pentru a se asigura că aceste controale sunt implementate corect”.

Chris Elliott, profesor de siguranță alimentară la Universitatea Queen's din Belfast, a spus că, deși consecințele consumului de ulei de măsline contaminat ar putea fi grave, este foarte puțin probabil ca acesta să apară pe rafturile marilor supermarketuri. Așa că, pentru a fi siguri că uleiul de măsline este „curat”, este indicat să îl cumpărați de la supermarketuri și să evitați micile magazine.

Încălzirea globală a dus la o scădere a nivelului producției de ulei de măsline în ultimii ani. Culturile din Spania, care au produs mai mult de jumătate din uleiul de măsline din lume în 2018-19, au fost afectate de secetă și valuri de căldură de peste 40 de grade Celsius.

Potrivit estimărilor, nivelul producției globale va scădea la 2,4 milioane de tone în 2023-2024. Ca urmare, prețurile au crescut. O sută de litri de ulei de măsline extravirgin din Jaén, Spania, costa 787 de euro în noiembrie anul trecut, față de 262,50 euro acum cinci ani.

„Uleiul de măsline este un exemplu. Au existat, de asemenea, creșteri masive la produse precum ciocolata, unde producția de cacao este o problemă mare. Din cauza schimbărilor climatice vor fi creșteri mari ale prețurilor la produse precum cafeaua. Cu cât un aliment este mai procesat, cu atât este mai probabil să apară fraude”, a declarat Chris Elliott.

În noiembrie, autoritățile italiene au confiscat 550 de tone de uleiuri declarate ca fiind ulei de măsline, dar care erau de fapt un amestec de uleiuri vegetale. Valoarea bunurilor sechestrate a fost de aproximativ 250.000 de euro.

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close