Antena 3 CNN Externe "Nu ştiam ce este libertatea". Locul în care copiii se nasc sclavi. Lagărele de muncă din Coreea de Nord, o lume a torturii şi foamei

"Nu ştiam ce este libertatea". Locul în care copiii se nasc sclavi. Lagărele de muncă din Coreea de Nord, o lume a torturii şi foamei

2 minute de citit Publicat la 12:38 21 Feb 2013 Modificat la 12:38 21 Feb 2013
"Nu ştiam ce este libertatea". Locul în care copiii se nasc sclavi. Lagărele de muncă din Coreea de Nord, o lume a torturii şi foamei
Foto: gizmodo.com
Doi foşti deţinuţi din lagărele de muncă din Coreea de Nord au făcut mărturii cutremurătoare referitoare la experienţele prin care au trecut, în cadrul unei reuniuni de la Geneva pe tema drepturilor omului, informează AFP.

Lagărele din Coreea de Nord reprezintă o lume a torturii şi muncii forţate, au mărturisit cei doi. Ei au comparat sistemul de tabere de concentrare nord-coreean cu lagărele de exterminare naziste.

"Am văzut în fiecare zi acte de tortură precum şi oameni care mureau din cauza malnutriţiei şi foamei", a declarat Kang Chol-hwan. "Mi-am văzut mulţi prieteni murind şi eu însumi am fost aproape să mor de malnitriţie".

În vârstă de 43 de ani, Kang a fost închis în Tabăra 15, împreună cu familia sa, când era copil. A stat acolo timp de zece ani.

"Nu ştiam ce e libertatea"

Shin Dong-hyuk are 30 de ani. A fost prizonier al Taberei 14, unde s-a născut şi şi-a petrecut primii 23 de ani din viaţă. A fost torturat şi supus muncii forţate, înainte să evadeze, în urmă cu şapte ani.  Shin este singura persoană despre care se ştie că s-a născut într-un lagăr nord-coreean şi a reuşit să evadeze.

Shin şi-a petrecut toată viaţa în detenţie din cauza sistemului nord-coreean de "culpabilitate prin asociere", care pedepseşte trei generaţii ale aceleiaşi familii, dacă un membru este găsit vinovat.

"Naşterea unui copil este o binecuvântare pentru lumea din afară, însă în tabere, copiii care se nasc devin sclavi, la fel ca părinţii lor", a explicat Shin pentru AFP.

În aceste tabere, unde neraportarea altor prizonieri este pasibilă de pedeapsa cu moartea, Shin a dezvăluit unui gardian, la vârsta de 13 ani, planurile de evadare ale mamei şi fratelui său mai mare şi nu a simţit nici o remuşcare când a asistat la execuţia lor.

Shin mărturiseşte că nu s-a simţit niciodată apropiat de ei sau de vreun om din tabără. Fiecare persoană era un potenţial concurent pentru raţia foarte mică de fiertură de varză, care le asigura subzistenţa.

Shin spune că nu a ştiu nimic despre lumea din afară, până să întâlnească un prizonier care a trăit în străinătate şi care i-a descris toate alimentele pe care le-a gustat. "Nu înţelegeam deloc ce este libertatea, am evadat din simplul motiv al foamei", a spus el.

Shin trăieşte acum în Coreea de Sud şi încearcă să crească gradul de conştientizare asupra condiţiilor de viaţă din taberele nord-coreene.

Tabăra 14 este un lagăr de muncă de mari dimensiuni, care include mai multe "sate", uzine, ferme şi mine.

ONG Comitetul pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord susţine că în jur de 200.000 de persoane sunt închise în lagărele din Coreea de Nord şi că aproximativ 400.000 de persoane au murit din cauza torturii, foametei, bolilor, sau au fost executate.

 

 

 

×
x close