Regele Charles al III-lea a avut parte de un moment dificil, luni, după ce o senatoare independentă din Australia i-a strigat „Nu eşti regele meu!” chiar în timpul discursului acestuia în faţa parlamentului de la Canberra, un moment care va defini, cel mai probabil, o vizită deja controversată a suveranului în fosta colonie britanică, relatează BBC.
Incidentul a avut loc în a doua zi a vizitei monarhului în Australia – senatoarea Lidia Thorpe, cunoscută şi pentru alte momente controversate, a întrerupt ceremonia din Canberra strigând la rege pentru câteva moment, înainte de a fi scoasă din sală de agenţii de securitate.
Regele tocmai ce se depărtase de pupitru pentru a lua loc alături de soţia sa, regina Camilla, în momentul în care Thorpe a început să strige.
După ce l-a acuzat pe suveran de „genocid împotriva poporului nostru”, Thorpe a mai putut fi auzită strigând – „Aici nu e teritoriul tău. Nu eşti regele meu!”.
Ceremonia s-a încheiat fără alte referinţe la acest incident, iar cuplul regal şi-a continuat activitatea, luând parte la o întâlnire cu publicul – regele şi regina i-au salutat pe cei adunaţi în faţa clădirii.
În ciuda protestului, însă, mulţi alţii au fost fericiţi să-i vadă pe rege şi pe regină, oamenii adunându-se la ieşirea din clădirea parlamentului în soarele puternic australian. Ei au fluturat steaguri ale Australiei în aşteptarea venirii regelui.
Nativii australieni vor un tratat cu guvernul federal
Australia este una dintre ţările membre ale Commonwealth-ului britanic, o organizaţie internaţională succesoare Imperiului Britanic. De asemenea, Australia este una dintre ţările care au păstrat monarhia constituţională şi pe monarhul britanic ca şef de stat.
Thorpe, senatoare independentă din statul Victoria, face parte din grupul etnic al aborigenilor australieni şi este exponenta de multă vreme a semnării unui tratat între guvernul Australiei şi nativi.
Australia este singura fostă colonie britanică fără un astfel de tratat, iar nativii australieni spun că ei nu au cedat niciodată suveranitatea asupra teritoriului lor Imperiului Britanic. Într-o declaraţie ulterioară momentului, Thorpe a spus că a vrut să-i dea „un mesaj clar” regelui Charles.
„Ca să fii suveran trebuie să fii de-al locului. El nu e de aici”, a declarat Thorpe. Ea a mai spus că regele trebuie să ceară parlamentului să discute un tratat de pace cu nativii australieni.
„Putem să facem asta, să devenim o ţară mai bună, dar nu ne putem pleca în faţa colonizatorului, ai cărui strămoşi, de care a vorbit în discurs, sunt responsabilit pentru crime în masă şi pentru genocid”.
Thorpe, care a purtat un costum tradiţional din piele de oposum, a mai avut astfel de ieşiri, numind-o pe regina Elisabeta a II-a „majestatea sa colonizatoare”, în 2022.
Charles al III-lea vizitează țara pentru prima oară ca rege al Australiei în exercițiu. Ultima oară, țara a fost vizitată de regina Elisabeta a II-a în 2011, moment în care un număr mare de admiratori a venit să o vadă pe suverană.
Regele britanic, în vârstă de 75 de ani, a aterizat, vineri seară, pe aeroportul din Sydney, după un zbor de peste 20 de ore.
Australia a respins prin referendum, în 1999, o schimbare a constituţiei pentru a deveni republică. Nicio reformă în acest sens nu se află pe ordinea de zi a discuţiilor publice.
Înaintea vizitei sale, regele Charles al III-lea a evitat cu mare atenţie această chestiune, declarând că publicul australian este cel care trebuie să decidă în această privinţă.
Potrivit sondajelor, aproximativ o treime dintre australieni ar dori ca ţara lor să renunţe la monarhie, o treime doresc să păstreze această formă de stat, iar o treime au spus că au păreri împărţite pe această temă.