Antena 3 CNN Externe Nu doar la noi mortul câştigă alegerile. În SUA un candidat decedat a ajuns senator

Nu doar la noi mortul câştigă alegerile. În SUA un candidat decedat a ajuns senator

Nu doar la noi mortul câştigă alegerile. În SUA un candidat decedat a ajuns senator
16 Iun 2008   •   13:45

Cazul de la Voineşti, unde candidatul care a decedat chiar în ziua alegerilor a fost votat în continuare, reuşind să adune majoritatea voturilor, nu este singular în istorie. În anul 2000, în SUA a fost înregistrată o situaţie similară, atunci când senatorul Mel Carnahan, guvernator al statului Missouri, mort într-un accident aviatic, a strâns mai multe voturi decât rivalul său, republicanul John Ashcroft.

Mel Carnahan murise în data de 16 octombrie, înainte ca alegerile să se sfârşească, potrivit CNN. El nu a mai fost scos de pe liste. Succesorul acestuia a spus că o va numi pe văduva lui Carnahan pentru un loc în Senat, dacă răposatul ei soţ va reuşi să adune mai multe voturi decât rivalul Ashcroft. În ciuda sondajelor care îl dădeau drept favorit pe John Ashcroft, moartea lui Carnahan a creat un val de simpatie pentru tabăra sa, iar în ziua alegerilor nimeni nu putea spune cu adevărat cine va câştiga. Răposatul Mel Carnahan a strâns însă mai multe voturi decât oponentul său care era încă în viaţă.

În România, la Voineşti, în judeţul Iaşi, primarul oraşului din anul 1990, candidat şi la aceste alegeri, a decedat în dimineaţa celui de-al doilea tur de scrutin. Cu toate acestea, alegerile au continuat, Niculai Ivaşcu, fiind votat de majoritatea alegătorilor din Voineşti.

Cel mai probabil, alegerile de la Voineşti vor atrage atenţia presei internaţionale, aşa cum s-a întâmplat şi în cazurile Tanacu şi Ciomu, intens mediatizate în străinătate.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close