Antena 3 CNN Externe NSA, foarte aproape de crearea unui calculator care ar putea sparge orice cod

NSA, foarte aproape de crearea unui calculator care ar putea sparge orice cod

NSA, foarte aproape de crearea unui calculator care ar putea sparge orice cod
Foto: nuz.ro
de S.T.    |    03 Ian 2014   •   10:38

Agenţia americană de informaţii NSA este foarte aproape să creeze un "computer cuantic", capabil să decripteze aproape orice codificare, potrivit documentelor divulgate de către Edward Snowden.

Calculatorul la care lucrează NSA îi va permite să spargă codurile informatice care protejează secrete bancare, medicale, informaţii guvernamentale sau din lumea afacerilor.

Giganţi informatici urmăresc de mult obiectivul de a crea "computere cuantice", care să permită exploatarea puterii atomilor şi moleculelor, sporind astfel în mod considerabil rapiditatea şi securitatea computerelor.

Cu toate acestea, unii experţi susţin că este puţin probabil ca Agenţia Naţională americană pentru Securitate să fie pe punctul de a crea o asemenea "maşină".

"Pare puţin probabil ca NSA să fie atât de avansată în comparaţie cu companiile civile, fără ca cineva să ştie acest lucru", notează în The Washington Post Scott Aaronson, de la MIT.

Agenţia Naţională americană pentru Securitate nu a răspuns unei solicitări AFP pe acest subiect.

Conform documentelor obţinute de cotidian, NSA lucrează la acest proiect în camere speciale, numite "cuşti Faraday", care protejează de o poluare electromagnetică provenind din exterior.

Cu puterea potenţială a computerelor cuantice, aceste maşini inovatoare ar fi capabile să descifreze orice cod utilizat în prezent la protejarea activităţilor online.

Snowden dezvăluie de mai multe luni amploarea programului american de spionaj în toate direcţiile, vizând între altele o serie de ţări europene, instituţii UE sau sistemul intern de videoconferinţe al ONU, şi în principal rolul NSA.

×
Subiecte în articol: NSA
Cele mai noi știri
Parteneri
x close