Antena 3 CNN Externe Noul Tratat de reformă al UE: Parlamentele naţionale pot face legi europene (VIDEO)

Noul Tratat de reformă al UE: Parlamentele naţionale pot face legi europene (VIDEO)

Noul Tratat de reformă al UE: Parlamentele naţionale pot face legi europene <font color=red>(VIDEO)</font>
13 Dec 2007   •   10:47

Noul tratat european are la bază vechea Constituţie, deşi proclamă oficial anularea acesteia. Tratatul de la Lisabona aduce noi prevederi în materie de instituţii şi sistem de vot în cadrul Uniunii. În premieră, parlamentele naţionale ale statelor membre vor avea un cuvânt de spus în elaborarea legilor din spaţiul comunitar. Sistemul deţinerii prin rotaţie a preşedinţiei semestriale a Uniunii dispare, liderii UE vor alege un preşedinte al reuniunilor Consiliului European, pentru un mandat de doi ani şi jumătate care poate fi reînnoit. Componenţa Comisiei Europene va fi redusă şi în plus, prin tratat se înfiinţează o funcţie a noului şef al diplomaţiei europene.

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul de Externe Adrian Cioroianu au semnat Tratatul de reformă al UE, alături de liderii tuturor statelor membre ale Uniunii. După semnare, cei trei şi-au dat mâna, felicitându-se reciproc.
BĂSESCU, TĂRICEANU ŞI CIOROIANU AU SEMNAT NOUL TRATAT AL UE

Statele membre vor beneficia de o clauză de apărare reciprocă, după modelul NATO, în cazul în care vreunul dintre ele este atacat.

Sistemul de vot din Uniune se va baza, până în 2014, pe procedurile din Tratatul de la Nisa, iar după aceea pe principiul "dublei majorităţi".

Acordul conferă caracter coercitiv actualei Carte a Drepturilor Fundamentale în toate statele membre, cu excepţia Marii Britanii. Londra a contestat regula, pe motiv că nu doreşte să-i fie impuse din afară prevederi, precum o definiţie mai largă a dreptului la grevă.

În comparaţie cu vechiul tratat, noul document elimină referinţele la o Constituţie a Ununii Europene şi la simboluri precum drapelul sau imnul european.

ÎNTÂMPINAREA OFICIALILOR ROMÂNI LA LISABONA
PARTCIPANŢII LA SEMNAREA TRATATULUI DE REFORMĂ (pdf)

BĂSESCU ŞI TĂRICEANU PARTICIPĂ LA SEMNAREA TRATATULUI DE REFORMĂ AL UE

Foto: BBC News

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close