„Avem nevoie să vedem o schimbare reală în acţiunile Rusiei. O schimbare care să demonstreze respectarea de către Rusia a legislaţiei internaţionale”, a afirmat fostul premier norvegian, în cadrul primei sale conferinţe de presă la Bruxelles.
„Nu văd nicio contradicţie între o Alianţă puternică şi efortul nostru continuu de a construi o relaţie constructivă cu Rusia. Dimpotrivă. Doar o Alianţă Nord-Atlantică puternică poate construi o astfel de relaţie în beneficiul securităţii euro-atlantice”, a adăugat Stoltenberg.
Noul secretar general, care a preluat mandatul de lider NATO de la danezul Anders Fogh Rasmussen, a precizat că Alianţa „nu doreşte o confruntare cu Rusia. Însă nu putem şi nu vom face un compromis în ceea ce priveşte principiile pe care se bazează NATO şi securitatea în Europa”.
În opinia lui Stoltenberg, „criza din Ucraina, provocată de intervenţia militară a Rusiei, este o provocare majoră pentru securitatea euro-atlantică”.
„Vom continua să sprijinim pe deplin independenţa, suveranitatea şi stabilitatea Ucrainei. Fiecare stat european ar trebui să fie liber să-şi decidă propriul destin”, a mai spus Stoltenberg.
El a anunţat că se va deplasa „în zilele următoare” în Polonia, în contextul în care ţările din estul Alianţei sunt îngrijorate de acţiunile Rusiei, şi în Turcia, frontalieră cu Irakul şi Siria, două ţări grav afectate de acţiunile sângeroase ale organizaţiei jihadiste Stat Islamic.
De asemenea, Stoltenberg a dat asigurări că NATO va interveni în cazul unui atac împotriva Turciei.
„Responsabilitatea noastră, principala noastră responsabilitate, este de a lua poziţie şi de a fi foarte clari în a spune că vom proteja Turcia. Articolul 5, care se referă la apărarea colectivă, va fi aplicat în cazul în care Turcia va fi în vreun fel atacată”, a insistat noul secretar general al NATO.