Preşedintele-ales iranian Hassan Rohani a declarat sâmbătă că Guvernul său va aplica o politică de "înţelegere constructivă cu lumea" şi va apăra "toate drepturile Iranului", relatează AFP, conform
Mediafax.
"Moderaţia nu înseamnă, în politica externă, nici predare şi nici gâlceavă. Ea înseamnă o înţelegere constructivă şi eficientă cu lumea", a declarat el într-un interviu televizat.
"În discursul moderat, realismul este un principiu de bază, ţinând cont de valorile şi idealurile Republicii islamice", a adăugat el.
"Înţelegerea constructivă cu lumea şi dialogul cu ceilalţi urmează să aibă loc pe bază de egalitate şi respect reciproc, interese (...) şi încredere reciprocă", a spus el.
Această politică va fi implementată "ţinând cont de toate drepturile naţiunii (inclusiv în domeniul nuclear), de voinţa şi grandoarea ţării, urmând directivele liderului suprem" ayatollahul Ali Khamenei, numărul unu în ţară, a declarat Rohani.
Problema nucleară este principalul dosar al viitorului Guvern, în contextulîn care Iranul este afectat de sancţiuni importante impuse de Statele Unite şi ţări din Uniunea Europeană (UE), sancţiuni ce au aruncat ţara într-o gravă criză economică, inflaţia fiind oficial de 32%, iar moneda naţională depreciindu-se.
Noul preşedinte a pledat pentru o politică de "destindere reciprocă" cu Occidentul. Relaţiile între preşedintele în exerciţiu Mahmoud Ahmadinejad şi ţări occidentale sunt tensionate din cauza unor declaraţii intempestive ale acestuia despre dispariţia Israelului sau negând Holocaustul.
Rohani, un cleric moderat, a fost ales pe 14 iunie cu 50,7% din voturi şi urmează să îl înlocuiască pe Ahmadinejad la 3 august.
"Mesajul alegătorilor este un mesaj de pace şi reconciliere, un mesaj de unitate şi coeziune naţională, un mesaj de refuz al vioolenţei şi extremismului", a mai declarat Rohani, adăugând că "întreaga lume este necesar să înţeleagă acest mesaj şi să îi răspundă în mod adecvat".
"Iranienii au ales altă cale (...). Au vrut să spună că vor schimbarea (...). Următorul Guvern este angajat prin votul majorităţii populaţiei (...), iar calea aleasă este moderaţia", a continuat el.
Rohani a mai spus că alegerile de la 14 iunie "au pus capăt tuturor ambiguităţilor şi tuturor întrebărilor despre legitimitatea regimului" islamic.
În 2009, candidaţii reformatori Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi au respins realegerea lui Ahmadinejad şi au denunţat fraude masive. Ei şi-au îndemnat susţinătorii să manifesteze. Mişcarea de contestare a fost reprimată dur de către putere, care i-a plasat sub arest la domiciliu pe cei doi opozanţi, în februarie 2011.
Rohani a oferit asigurări că "viitorul Guvern nu va fi partizan. El nu este dator vreunui partid sau curent politic. El va utiliza personalităţile cele mai competente de orice orientare politică, cu condiţia să fie moderate".